Ekološki aktivisti iz Čilea, Bolivije, Portugala, Španije, Nemačke i Srbije zajedno protiv kopanja litijuma 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Udruženje građana „EKO Društvena akcija“ okupilo je ekološke aktiviste iz Čilea, Bolivije, Portugala, Španije, Nemačke i Srbije „kako bi delili iskustvo u borbi protiv iskopavanja litijuma i potpisali međunarodnu deklaraciju solidarnosti“. Aktivnosti počinju tribinom u četvrtak 7. jula u Novom Sadu, u petak sledi konferencija za novinare u Beogradu, u subotu će aktivisti posetiti Gornje Nedeljice, dan kasnije Dobrinju gde će biti potpisana „Jadarska deklaracija solidarnosti“.

Kako navode organizatori, na tribini će se govoriti o zajedničkim problemima i preprekama s kojima su se ekološki pokreti iz Portugala, Čilea i Srbije suočavali, kao i o tome kakve su alternative predlagali.

„Ovo će biti prvi put da će predstavnici organizacija iz ovih zemalja, kao i Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, diskutovati o budućnosti svetske ekološke borbe, kao i pitanja vezana za budućnost borbe protiv degradacije životne sredine izazvane eksploatacijom litijuma u ime zelene tranzicije“, navodi se u saopštenju.

Na tribini će govoriti Ramón Morales Blacázar koji je bio aktivan u Boliviji kao i u borbi za zaštitu vodenih resursa od litijumskih projekata u pustinji Atakama u Čileu, Cheila Collaço Rodrigues iz portugalskih „Extinction Rebellion“ i antilitijumskih pokreta, Mirko Nikolić iz Švedske te aktivistkinja Bojana Novaković ispred domaćeg pokreta “Marš sa Drine”.

Društvena akcija je udruženje građana koje okuplja tim različitih aktivista i stručnjaka u cilju zajedničkog bavljenja socijalnim aspektima ekologije kroz pokretanje društvenih inicijativa.

Marija Alimpić iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ kaže za Danas da to udruženje ne učestvuje u ovome, da nisu kontaktirani ali da ne bi učestvovali ni da jesu. Prema njenim rečima, organizacija koja okuplja ekologe i planira različite aktivnosti do sada se nije bavila Rio Tintom, „a sada pokreće temu kada kompanija više nije prisutna“.

– Činjenično stanje je da je projekat „Jadar“ zaustavljen zbog žalbe Sekretarijatu Bernske konvencije u Strazburu o čemu svedoče dopisi između Vlade Srbije i samog Sekretarijata kao i naši dopisi kao podnosioca žalbe. U Strazburu su izrazili zabrinutost zbog životne sredine u dolini Jadra i tražili od Vlade Srbije da ih redovno izveštava o situaciji. Mi ovde živimo i prošli smo sito i rešeto na terenu, trpimo posledice i privatno i poslovno, i nije nam jasno odakle ova priča sada kada je projekat trenutno nepostojeći, na terenu nema mašina, nema radnika, zaposleni Rio Tinta samo obilaze postojeće bušotine na zahtev da se bušotine kontrolišu – navodi Alimpić.

Prema njenim rečima, pored trenutno gorućih pitanja kao što je problem Šodroša u Novom Sadu ili rudnika na Homolju, zagađenja u Boru, nepotrebno je da se pitanje litijuma opet otvara uz konstatacije da se projekat ne može zaustaviti.

– Sve to veoma uznemirava javnost koja je pratila ova dešavanja od ranije. Mi ćemo svakako u toku dana objaviti naš zvanični stav u pogledu ovoga – kaže naša sagovornica, dodajući da joj poverenje ne uliva ni to što su organizatori, prema njenim rečima, više puta u javnosti iznosili neistine.

– Navodili su apsolutne neistine od toga da će se dnevno koristiti „sto miliona tona koncentrovane sumporne kiseline“ te „cijanid“ te da je zemljište u dolini Jadra „devastirano“ i još mnogo toga što ukazuje da nisu kompetentni niti upoznati sa projektom. Nastali su navodno 2021. godine ali nikad do sad nisu učestvovali ni na jedan način da se ovaj projekat zaustavi – poručuje Alimpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari