"Rudnik litijuma neće biti otvoren": Ekološki aktivisti odgovaraju Vučiću, povodom njegove izjave da treba razgovarati sa Rio Tintom 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Rudnik litijuma u Jadru kod Loznice, koji je predviđen projektom kompanije Rio Tinto ne sme i neće biti otvoren, poručuju sagovornici Danasa, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je na marginama foruma u Davosu imao „težak razgovor“ sa predstavnicima kompanije Rio Tinto o projektu Jadar.

Vučić je takođe naveo da Srbija želi dalje razgovare sa ovom kompanijom o iskopavanju litijuma i da bi trebalo da bude više javne rasprave o tome da li projekat da se nastavi.

Podsetimo, u januaru 2022. godine a nakon masovnih ekoloških protesta oduzete su licence za projekat Jadar, vredan 2,4 milijarde dolara.

„Plašenje naroda tužbom od strane Rio Tinta je jadan politikantski potez“

Marija Alimpić iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ kaže za Danas da ne postoji nijedan razlog da se litijum eksploatiše bilo gde, pa ni u Srbiji.

– Narod Srbije je više puta izražavao protivljenja projektu Jadar, izražava ga i dalje. Mi smo sigurni da tu ne može ništa da se promeni, ni što se tiče našeg udruženja ni lokalne zajednice. Dakle, taj rudnik ne sme i neće biti otvoren. Izuzetno je sumnjivo što bilo ko opet pokreće pitanje toga iz razloga što većina proizvođača prelazi na natrijum-jonske baterije. U Kini je recimo počela izgradnja jedne, za sada najveće fabrike natrijum-jonskih baterija, koje ulaze u komercijalnu proizvodnju. Jeftinije su i ekološki prihvatljivije u odnosu na litijum-jonske baterije. Sa druge strane, i cena litijuma je sada na istorijskom minimumu. U odnosu na pre dve godine pala je za 50 odsto – navodi naša sagovornica.

"Rudnik litijuma neće biti otvoren": Ekološki aktivisti odgovaraju Vučiću, povodom njegove izjave da treba razgovarati sa Rio Tintom 2
foto Medija centar

Alimpić kaže da je Vučić izašao iz kruga svoje nadležnosti i da sada govori protiv odluke svoje Vlade koja je i ukinula projekat „Jadar“.

– Vučić nema nadležnost prvo ni da priča o tome, odluka je bila na Vladi i to je već ukinuto, a nema nadležnost, vala, ni da odlučuje o našim njivama, ni o budućnosti naše dece – istakla je ona.

Kometarišući izjavu Vučića da bi sada Rio Tinto mogao da tuži Srbiju zbog „Jadra“, naša sagovornica kaže da je to samo „plašenje naroda“.

– Između komapnije Rio Tinta i Republike Srbije nije potpisan nikada nijedan ugovor, kompanija nema nijedan osnov za tužbu. Plašenje naroda tužbom od strane Rio Tinta je jedan izuzetno jadan politikantski potez. Oni su podneli par žalbi Upravnom sudu zato što su im ukinuta neka pojedinačna dokumenta koja su proizašla iz Prostornog plana, ali to nije parnični postupak protiv Republike Srbije, dakle nema osnova – ističe Marija Alimpić.

Naglašava da nijedna studija ne može da izbriše kulturni identitet i postojanje ljudi u tom kraju Srbije.

– Nijedna studija ne može da izbriše najmanje milion i po tona toksične jalovine godišnje. Narod Jadra i Rađevine, naše kulturno istorijsko nasleđe, jedno od najznačajnijih neolitskih nalazišta u Evropi koje se nalazi na samom nekada planiranom rudniku Paulje, nijedna studija ne može da izbriše spomen kosturnicu u Dragincu koja je bila u samom prostornom planu a gde su Nemci u oktobru 1941., pre Kragujevca, streljali preko 2.900 civila i to puškama za koje je čelik obezbedio Rio Tinto – navodi Alimpić.

Manojlović: Umesto da brani interese Srbije Vučić prima instrukcije Rio Tinta

I Savo Manojlović, direktor kampanja pokreta Kreni-Promeni ocenjuje za Danas da predsednik države u inostranstvu treba, kako je naveo, „da brani interese Srbije, a ne da ga postrojavaju strane kompanije i daju mu instrukcije“.

– Okosnica njegovih aktivnosti u Davosu je slikanje sa Sneškom Belićem i primanje instrukcija od Rio Tinta – rekao je Manojlović, dodajući da komično deluje Vučićev poziv da se razgovara o ovom projektu.

"Rudnik litijuma neće biti otvoren": Ekološki aktivisti odgovaraju Vučiću, povodom njegove izjave da treba razgovarati sa Rio Tintom 3
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Manojlović je podsetio da je pokret Kreni-Promeni zajdno sa lokalnim organizacijama poput „Ne damo Jadar“ i drugim udruženjima kao i potpisima 38.000 građana podneo narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora kako bi se Srbija spasila od ekološkog uništavanja, ali da je RIK sakrio narodnu inicijativu, probio ustavne rokove i prekršio Ustav.

– Vučić mora da poštuje Ustav, ne može on da se rukovodi nekim internim aktima, pravilima i interesima Rio Tinta. Očigledno je da je pokušaj da se ovaj projekat, koji su građani stopirali pre dve godine, vrati jeste deo naloga stranih ambasada i multinacionalnih kompanija. To je sada i protivusluga zašto su ambasade blagonaklono gledale na brutalnu izbornu krađu – naveo je Savo Manojlović, dodajući da je „dobra stvar što sada Vučić brani interesea Rio Tinta, a ne interese Srbije“.

– Gde god je on branio Srbe, Srba više nema. Na Kosovu imate odlazak 15 odsto Srba za poslednjih godinu dana, 90-ih su Srbi iz Hrvatske na traktorima proterani. Tu sudbinu namenio je i ljudima iz Jadra, ali na sreću on ne brani njihove interese nego interese Rio Tinta – zaključio je Manojlović.

Ćuta: Vučić i Brnabić da objave rezultate izbora u Gornjim i u Donjim Nedeljicama

Lider pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović – Ćuta je danas na konferenciji za novinare  izjavio da je Srpska napredna stranka (SNS) na izborima 17. decembra izgubila i u Gornjim Nedeljicama i u Donjim Nedeljicama i pozvao Aleksandra Vučića i Anu Brnabić da obelodane rezultate glasanja u tim mestima.

"Rudnik litijuma neće biti otvoren": Ekološki aktivisti odgovaraju Vučiću, povodom njegove izjave da treba razgovarati sa Rio Tintom 4
foto M.A./ATAImages

„Želim da obavestim predsednika – on to zna, ali i da obavestim čitavu javnost, da je SNS izgubila izbore i u Gornjim Nedeljicama i u Donjim Nedeljicama“, rekao je Jovanović.

Naglasio je da su time „stanovnici Gornjih Nedeljica i Donjih Nedeljica jasno poručili šta misle o njihovoj politici i o projektu ‘Jadar’, koji očigledno neće stati“.

Na teritoriji Loznice, u Gornjim Nedeljicama i Donjim Nedeljicama, kompanija „Rio Tinto“ planira otvaranje rudnika za eksploataciju litijuma kroz projekat „Jadar“ koji godinama izaziva polemike zbog bojazni od uništenja životne sredine i drugih posledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari