Ekološki ustanak: Četvrti femicid u Srbiji, da se pooštre kazne 1foto (BETAPHOTO/Keynote Communications)

Ekološki ustanak je večeras saopštio da se u Srbiji dogodio i četvrti femicid ove godine i traži da se pooštre kazne za delo ubistva u porodičnom nasilju.

Traže i da se u Krivični zakonik uvede krivično delo femicida i da institucije Srbije počnu da postupaju odgovorno i u skladu sa zakonom da bi sprečile sve veći porast nasilja u društvu.

U saopštenju stoji da se tri dana posle obeležavanja Osmog marta i protesta protiv nasilja nad ženama u Novom Sadu, dogodio još jedan femicid i da je, „kao i u velikom broju slučajeva ubistava u porodičnom nasilju, ubica nakon izvršenog dela pokušao samoubistvo, priznavši tom prilikom zločin“.

Mediji prenose da je jedan muškarac danas u Novom Sadu pokušao da se ubije skokom u Dunav pošto je ubio svoju ženu.

Ekološki ustanak u saopštenju navodi da je „maksimalna zaprećena kazna za krivično delo ubistva u porodičnom nasilju po Članu 194. Krivičnog zakonika Srbije je 15 godina“ i ukazuje da je samo u poslednjih 10 godina u Srbiji je zabeleženo preko 300 femicida. U proseku to znači da se u Srbiji na svake dve nedelje dogodi femicid“.

Ekološki ustanak je naveo da je u Hrvatskoj taj broj znatno manji i da je tamo u toku uvođenje femicida kao posebnog krivičnog dela za koje će biti zaprećena kazna od 10 godina do doživotnog zatvora.

„U Srbiji se prema istraživanju CINS-a polovina ubistava žena u partnerskim odnosima ne označava kao teško ubistvo“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari