Ekološki ustanak: Objaviti sva dokumenta između države i Rio Tinta u originalnoj formi 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS

Pokret Ekološki ustanak zatražio je da se sva dokumenta između države i kompanije „Rio Tinto“ prikažu u originalnoj formi, nakon što je premijerka Ana Brnabić ranije danas izjavila da ne postoji obavezujući dokument između države i te kompanije, ali da će ona moći da traži odštetu od Srbije u slučaju zabrane izgradnje rudnika litijuma.

„Svako drugačije postupanje ćemo smatrati izdajom javnog interesa, činom koji snosi političku, ali i krivičnu odgovornost najviših državnih službenika“, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

U tom pokretu su ocenili da su kontradiktorne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i premijerke Ane Brnabić o toj temi, „mućenje vode i ruganje građanima, pravu i institucijama“ i pozvali Vladu Srbije da objavi sva dokumenta koja su potpisana sa kompanijom „Rio Tinto“ i njenim predstavništvom u Srbiji.

„Zahtevamo od vrha vlasti da se momentalno prestane sa lažima i zamajavanjem građana. Neotuđivo je i nesporno pravo svih nas, građana Srbije, da znamo ko se i šta, na nivou države, državnih institucija i državnih preduzeća, dogovorio sa ovom kompanijom, ili sa bilo kojom kompanijom, u naše ime“, navodi se u saopštenju.

Oni su ocenili da vlast kontradiktornim izjavama „laže građane, kupuje vreme i štiti investitora koji je uterao državu u obaveze koje su u potpunosti neprihvatljive građanima Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.