Ekološki ustanak u pismu Si Đinpingu: Zabrinutost za radnike i posledice zagađenja po zdravlje građana 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT/ POOL

Organizacija Ekološki ustanak uputila je danas pismo predsedniku Kine Si Đinpingu u kojem su izneli zabrinutost za radnike i posledice zagađenje po zdravlje građana i naveli sve probleme sa kineskim investicijama.

U pismu, koje je dostavljeno medijima, Ekološki ustanak se obratio u ime zabrinutih građana Srbije, ekoloških aktivista i kao kandidati za poslanike na ovim izborima i predsednika Kine oslovio sa „druže Si Đinping“.

Ukazali su da su obišli postrojenje za preradu otpada kojim gazduje kineska kompanija Feitiansuje i da radnici rade u nehumanim uslovima, udišu otrovna isparenja i nemaju zaštitnu opremu.

„Vaša investicija neće preporoditi Perlez, naprotiv. Ona može da ga ubije. U mestu od 3.000 stanovnika vaša kompanija spaljuje otrovnu plastiku, a sav otpad koji je višak sruči se u kanal koji je služio za navodnjavanje njiva i bašti“, poručili su iz Ekološkog ustanka i dodali da gotovo svaku kinesku kompaniju u Srbiji prati ista priča.

U pismu se ukazauje da u Zrenjaninu Linglong pravi fabriku guma bez građevinske dozvole i to na najplodnijoj zemlji u Evropi.

Dodaje se da se kada su kineski investitori preuzeli Železaru u Smederevu i Rudarsko-topioničarski basen Bor zagađenje povećalo iznad standarda Evropske unije za oko 120 dana godišnje, a da je rast malignih oboljenja povećan za više od 300 odsto.

„Druže Si, internacionalizma nam, ovo pismo nije usmereno protiv drage nam Kine niti kineskog naroda, jer mi u odbrani naših ljudi, zemlje, vode i slobode ne pravimo razliku. Otrovi su otrovi, ma iz čijeg dimnjaka da izlaze“, poručili su iz Ekološkog ustanka i dodali da su kineske kompanije dobrodošle u Srbiju, ali pod uslovima poštovanja zakona, radnog prava i standarda životne sredine.

Poručuje se da veruju da Si, kao levičar, razume šta je sindikalno organizovanje, prava radnika i žena, šta znači živeti u harmoniji sa ljudima i prirodom, koliko je važna jednakost, besplatno i pristupačno zdravstvo i fakulteti.

„Mi se za ove vrednosti borimo, i vrlo brzo ćemo promeniti ovaj eksploatatorski režim u Srbiji jer nemamo drugu zemlju i nemamo drugi život. Moramo ovo da promenimo, i pozivam vas, druže Si, da nam u ovome pomognete“, poručuje se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari