Eksplozivne naprave bačene na automobil kosovske policije u blizini Jarinja 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Dve eksplozije dogodile su se oko 3 sata ujutro u mestu Šarpelj na Kosovu, u blizini prelaza Jarinje, saopštila je kosovska policija na Fejsbuku. Ekplozije su se dogodile kraj vozila kosovske policije koja je, kako se navodi, na tom mestu angažovana na prevenciji krijumčarenja.

Parče papira pronađeno je na prozoru policijskog automobila, a sumnja se da su pirotehnička sredstva koja su izazvala eksploziju bila umotana u papir, navode iz kosovske policije.

Dodaju i da se incident dogodio u blizini teritorije (centralne) Srbije, te da postoji osnovana sumnja da su pirotehničme naprave bačene sa teritorije Srbije, piše N1.

Kosovska policija je navela da je na tom mestu nadzirala ilegalni put koji je nedavno zatvoren, a bio je korišćen za krijumčarenje robe.

U incidentu nije bilo povređenih niti je pričinjena materijalna šteta, a iz kosovske policije poručuju da rade na ovom slučaju, kao i da će nastaviti operativne aktivnosti na sprečavanju prekograničnih krivičnih dela na tom području.

Kosovska policija saopštila je juče da je u poslednja tri dana došlo do serije napada na kosovske policijske snage na Severu Kosova.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja i šef kosovske policije Samedin Mehmeti održali su u Prištini vanrednu konferenciju za novinare povodom ovih incidenata, piše KosSev.

Mehmeti je tvrdio da su napadi došli sa srpske teritorije. Istu tvrdnju naknadno su izneli i Predsedništvo Kosova i kosovski premijer. Aljbin Kurti je takođe pozvao Srbiju da se „distancira od nasilnih terorističkih napada” na policiju.

U odgovoru na to, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Prištinu da se uzdrži od „neodgovornih spekulacija jer bi to moglo da ugrozi stabilnost na terenu“.

Reagovali su i američki ambasador na Kosovu i EU, koji su osudili incidente na Severu i pozvali strane da izbegavaju „nepotrebne spekulacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari