Tužilaštvo BiH pokrenulo je proceduru da se ratni general Armije BiH Jovan Divjak, uhapšen u Beču po poternici Srbije zbog ratnih zločina u Sarajevu 1992, izruči Bosni i Hercegovini, rekao je glavni tužilac BiH Milorad Barašin. On je dodao da je zahtev upućen Ministarstvu pravde BiH, koje treba da pokrene dalju proceduru u vezi s tim slučajem. O tome da li će srpsko pravosuđe podneti molbu za ekstradiciju Divjaka, zasad se ne zna.


Iz Ministarstvo pravde Srbije saopštili su da su obavešteni da je po međunarodnoj poternici Srbije u Austriji uhapšen Divjak, kao i da će u narednom periodu postupati u skladu sa svojim nadležnostima. U Ministarstvu su precizirali da je Interpol Beča obavestio beogradske kolege o tom hapšenju.

Sud u Austriji juče je odredio ekstradicioni pritvor za penzionisanog generala BiH Jovana Divjaka.

Divjak je nalazi u pritvoru je u Kornojburgu, a tereti se za umešnosti u masakr u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gde su pripadnici Armije BiH 3. maja 1992. nakon presretanja kolone pripadnika JNA koja se mirno povlačila, ubili 42, ranili 73 i zarobili 215 vojnika, oficira i civila.

Inače, paralelne istrage o slučaju „Dobrovoljačka“ vode i srpsko i bosansko tužilaštvo. I Barašanin je potvrdio da je slučaj Dobrovoljačke ulice aktivan predmet i da će, što se tiče tužilaštva BiH, taj postupak biti uskoro okončan. Mada, taj slučaj se nalazi već godinama u bosanskom tužilaštvu u fazi istrage. Problem paralelne istrage bi mogao biti rešen potpisivanjem sporazuma o ustupanju dokaza, za koji se srpsko tužilaštvo zalaže već dve godine.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je juče da su o slučaju „Divjak“ razgovarali srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i Barašin. On je dodao da je slučaj „Dobrovoljačka“ jedan od najstrašnijih zločina nad pripadnicima JNA.

Divjak se tereti kao vojni starešina jedinica koje su učestvovale u napadima na Vojnu bolnicu, Dom JNA, na kolonu sanitetskih vozila i na kolonu Komande 2.VO u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U trenutku masakra u Dobrovoljačkoj ulici Divjak je bio zamenik komandanta Glavnog Štaba teritorijalne odbrane.

Prema podacima iz istrage, uoči napada radio-vezom je izdato naređenje svim jedinicima, među kojima je bila i teritorijalna odbrana, koje je glasilo: „Naređenje od Zagija za sve jedinice: sva pokretna vozila neprijatelja uništiti! Pripremiti zapaljive smjese uništiti i spaliti sve! Blokirati ulicu i odmah po njima! Obarajte stabla da se ne mogu milimetra pomaknuti! Nema prolaza Unproforovim vozilima dok predsjednik ne bude u Predsjedništvu! Odmah, odmah, zarobiti sve! Neka sve jedinice koje su blizu Dobrovoljačke dejstvuju po ovoj vojsci!“.

O masakru u Dobrovoljačkoj dokazi su upućeni i Haškom tribunala. Dokazi se odnose na tadašnja tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića.

Divjak je tvrdio da je lično „sprečio najgori masakr“ u Dobrovoljačkoj, „vičući preko megafona i naređujući prekid vatre“. „Nažalost, na Palama su montirali kasetu kao da sam ja, navodno, naredio vatru“, rekao je Divjak. Inače, Divjak je vratio 1997. čin Izetbegoviću uz pismo u kojem je objasnio da to čini zbog zločina koji su tokom rata činjeni nad sarajevskim Srbima, a koje su vlasti u Sarajevu prećutkivale. Divjak je u pismu podsetio i da se „teritorijalcima“ pridružio aprila 1992, te da je bio „aktivan učesnik događaja 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici“.

SDU: Pravosudni sistem Srbije „nastavio da posrće“

Beograd – Socijaldemokratska unija (SDU) saopštila je juče da je srpski pravosudni sistem, nakon odustajanja od optužnice protiv Tihomira Purde, „nastavio da posrće“ i da je hapšenjem Divjaka u pitanje doveden kredibilitet države. Sud u Engleskoj je, kako se podseća, ranije odbio izručenje Ejupa Ganića Srbiji na osnovu iste optužnice, pošto je zaključio da ne postoje nikakvi ozbiljni dokazi i da se radi o politički intoniranoj optužnici.

„Šta Srbija želi ovim optužnicama? Da pokvari odnose u regionu ili da ponovo napiše istoriju prethodnog rata?“, navodi se u saopštenju SDU i dodaje da je „sramota da se na osnovu već odbačenih optužnica hapse ljudi po svetu“.

Dodik: Trebalo je davno da bude uhapšen

Banjaluka – Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je ratni general armije BiH Jovan Divjak, priveden u Beču na osnovu poternice srpskih vlasti, trebalo davno da bude uhapšen. „To je trebalo davno da se učini. Evidentni su zločini koje je počinio Divjak i ostali u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu“, rekao je predsednik RS. On je dodao da se nada da je Tužilaštvo Srbije ovog puta spremno za ovaj slučaj, za razliku od prethodnih, imajući u vidu slučaj Ejupa Ganića, ratnog predsednika BiH, privedenog marta prošle godine na londonskom aerodromu na osnovu srpske poternice, pa kasnije puštenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari