Elektromreže Srbije: Građani opet u niškom naselju Brzi brod sprečili izgradnju dalekovoda 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Grupa građana u Brzom brodu u Nišu ponovo je sprečila izgradnju dalekovoda u tom naselju, saopštilo je preduzeće Elektromreže Srbije (EMS).

 EMS navodi da je izvođačima radova bio onemogućen prilaz parceli, a iskopana rupa za stubno mesto zatrpana i u njoj  je postavljen drveni krst.

“Ta grupa građana obavestila izvođače radova i predstavnike EMS da će radovi biti ometani ne samo na jednom stubnom mestu, već i na ostalim lokacijama. Ovi postupci svakako nisu u granicama argumentovane, civilizovane i razumne komunikacije i prevazilaze granice mirnih okupljanja”, konstatuju iz EMS-a.

Zahtevi stanovnika Brzog broda, kako su ocenili, za postavljanju podzemnih kablova u tom delu trase nemaju nikakvo ekonomsko niti tehničko utemeljenje,

„Dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu, projektovali provodnike minimalne visine od 14 metara, iako zakon predvidja da mogu biti i na osam metara od zemlje“, kontatuju.

EMS je za igralište proverio „sigurnosna rastojanja“ i utvrdjeno je da nema nikakvih bezbednosnih prepreka za njegovo korišćenje.

„Isključiva svrha gradnje ovog dalekovoda je priključenje distributivne trafo-stanice „Niš 6“ na prenosni sistem. Time će će biti obezbedjeno sigurno snabdevanje električnom energijom stanovnika Niša i okoline. Ometanje gradnje ovako ključnog elektroenergetskog projekta, imatće posledice na energetsku situaciju ne samo u naselju Brzi Brod, već i u celom Nišu“, poručuju u EMS-u.

Dalekovod čija je gradnja planirana, dodaju, će stvarati električno i magnetno polje koje je mnogostruko manje od propisanih, što se može videti i iz Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Stanovnici Brzog Broda negirali su tvrdnje EMS i rekli da nikakvog fizičkog sukoba niti blokade nije bilo

“Automobili su bili parkirani 100 metara od gradilišta, tako da su iz EMS-a mogli da priđu sa više strana da su hteli. Oni su izabrali da od sebe prave žrtve”, rekli su lokalnim medijima stanovnici ovog naselja.

Oni su poručili da će tužiti EMS zbog tvrdnji da su meštani pretili izvođačima radova postaljanjem dinamita.

„Kad dođe vreme, mirno ćemo svi, i deca i stari stati pred mašine i čuvati svoje naselje“, rekli su meštani.

Oni su tri puta su za protekle dve sedmice protestovali i blokirali saobraćajnicu od Niša do Niške Banje zbog gradnje dalekovoda u blizini njihovih kuća i iznad dečijeg igrališta i sportskih terena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari