Elektronski sistem glasanja u valjevskom lokalnom parlamentu 1Foto: Kolubarske.rs

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su Poslovnik o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine Valjeva. Među brojnim izmenama su i one koje se odnose na korišćenje sistema za elektronsko vođenje sednica, elektronsko glasanje i elektronsku dostavu materijala, piše portal Kolubarske.rs.

Prema ranijim najavama, odbornici će, najverovatnije, na decembarskoj sednici lokalnog parlamenta koristiti nove tehnologije.

„Donošenjem Poslovnika stvaraju se preduslovi za efikasniji rad i odlučivanje Skupštine grada Valjeva. Značajna novina je uvođenje elektronskog sistema funkcionisanja Skupštine, koja se ogleda u elektronskoj dostavi materijala za sednice, glasanju upotrebom elektronskog sistema i čuvanju tonskih zapisa sa integralnim tekstovima donetih odluka. Pored navedenog, ovim aktom je izvršeno usklađivanje pojedinih odredaba Poslovnika sa zakonima”, navedeni su razlozi za izmene Poslovnika.

U članu 90 kojim je uređen elektronski način prijava i odjave prisustva na sednici Skupštine, navedeno je da „odborniku koji zloupotrebi elektronski način prijave, prijavljujući drugog odbornika ili izvrši zlupotrebu elektronskog sistema na drugi način, predsednik Skupštine može da izrekne meru opomene… Ukoliko se odbornik pri izlasku iz sale Skupštine ne odjavi upotrebom elektronskog sistema, predsednik Skupštine ga može, opomenuti da to uradi…”, prenose Kolubarske.

Poslovnikom je određeno da Skupština odlučuje upotrebom elektronskog sistema za glasanje, ali je ostavljena mogućnost glasanja dizanjem ruke ili prozivkom.

„Dizanjem ruke glasa se ako elektronski sistem za glasanje nije u funkciji, ako se sednica održava u prostoriji u kojoj nema takvog sistema ili ako Skupština prethodno o tome odluči”, navode oni.

Elektronski sistem glasanja u valjevskom lokalnom parlamentu 2
Foto: Kolubarske.rs

Jedna od novina Poslovnika Skupštine Valjeva je to što je do sada devet komisija činilo stalna radna tela, a sada je uvedena još jedna – Komisija za rodnu ravnopravnost.

Novina je i to da se sednice stalnih radnih tela – komisija mogu održati telefonskim putem i to „izuzetno, u naročito opravdanim i hitnim slučajevima, predsednik stalnog radnog tela može odlučiti, uz prethodno pribavljenu pisanu saglasnost predsednika Skupštine,da se sednica sazove i održi telefonskim putem”, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.