Sistem za elektronsko glasanje u Skupštini Valjeva još nije u funkciji 1Foto: Kolubarske.rs

Sistem za elektronsko vođenje sednica Skupštine grada, elektronsko glasanje i elektronsku dostavu materijala trebalo bi da bude u funkciji do kraja godine, tako da će odbornici najverovatnije na decembarskoj sednici lokalnog parlamenta koristiti nove tehnologije, piše portal Kolubarske.rs.

Ovaj način omogućava preciznost u glasanju, brži rad Skupštine grada i transparentnost u radu, tako da će odbornici i javnost imati bolji uvid ko i kako glasa i za koju tačku dnevnog reda.

Kako je redakciji Kolubarskih rečeno u Gradskoj upravi, sistem za elektronsko vođenje sednica i elektronsko glasanje u Skupštini grada je već instaliran, dok narednih dana sledi obuka odbornika.

Da bi sistem bio u upotrebi neophodno je usvojiti izmene i dopune Poslovnika o radu Skupštine kojim će biti uređena primena novih tehnologija na sednici valjevskog parlamenta, a to bi trebalo da bude na dnevnom redu sednice koja će biti održana 30. novembra.

Uvođenje sistema za elektronsko glasanje i elektronsku dostavu materijala Skupštine grada koštalo je oko 10,4 miliona dinara sa PDV-om. Posao je, na javnoj nabavci koja je okončana pre sedam meseci, dobila grupa ponuđača – firme „Prostor” iz Ade i „Globomax ser” iz Sente koje su bile jedini ponuđači na ponovljenoj javnoj nabavci koju je raspisala Gradska uprava Valjeva.

Sistem za elektronsko glasanje u Skupštini Valjeva još nije u funkciji 2
Foto: Kolubarske.rs

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji, skupštinski elektronski sistem treba da obezbedi brojne usluge, pored ostalog, digitalno snimanje zvuka savršenog kvaliteta u šifrovanom i zaštićenom formatu, a koje se za potrebe medija i zainteresovane javnosti može konvertovati u MP3 format, zatim brojanje glasova odnosno glasanje treba da bude istovremeno omogućeno kao otvoreno, tajno i prozivkom.

Prilikom automatskog vođenja zapisnika, materijal sednice treba da se snimi digitalno u šifrovanom i zaštićenom formatu kao audio zapisnik od reči do reči, a koji sadrži: dnevnik sednice, kostur pisanog zapisnika i digitalni audio materijal koji može da se pretražuje po tački dnevnog reda i po diskusiji.

U interesu praćenja informacija na monitoru ispred predsednika treba da se prikažu sledeće informacije: kontrola prisutnosti, redosled učesnika koji su tražili reč sa njihovim imenom i vremenom traženja reči, faze sednice, broj tačaka dnevnog reda, rezultat glasanja, prenose Kolubarske.

Oni navode i da sistem sadrži i 54 odborničke okrugle jedinica sa tasterima za uključivanje, traženje reči, glasanje; računar, LED TV i monitore, upravljački softver, 61 tablet računar, FTP server za razmenu elektronskih dokumenata, zvučnike, audio miksete i pojačalo, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.