Embargo na naftu bi više pogodio Evropu ili Rusiju? 1Foto:Pixabay/ RonPorter

Tokom analiziranog perioda (23 – 29. maj 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike društvo (21,32%), sledi ekonomija (19,29%), svet (16,75%), sport (16,24%), politika (12,69%), hronika (10,66%), region (1,52%), i kultura (1,52%).

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (12,18%), teniski turnir Rolan Garos (6,60%) i dogovor Vučića i Putina o isporuci gasa (4,57%).

U toku protekle sedmice iz rubrike društvo izdvojila se vest da je Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Porfirije saopštio da je sabor SPC priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (3,05%).

Ekonomska tema koja je bila u fokusu medijske pažnje je odredba Vlade Srbije da ograniči cene pet osnovnih namirnica u naredna dva meseca, kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja (3,55%). Obrazloženo je da se Uredba donosi u cilju zaštite tržišta, a zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma.

Embargo na naftu bi više pogodio Evropu ili Rusiju? 2

Sportskim dešavanjima su dominirala pravovremena izveštavanja o grend slem turniru u Parizu. Španski teniser Rafael Nadal savladao je Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima i plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa, dok je Novak Đoković u svom jubilarnom, stotom meču na pariskoj šljaci, pobedio argentinskog tenisera Dijega Švarcmana.

U rubrici svet je, kao i u proteklim sedmicama, dominantna tema bila kriza u Ukrajini. Mediji su pravovremeno izveštavali o svim promenama kad je u pitanju borba za grad Severodonjeck. Kako je preneto, ambasadori zemalja članica EU nisu uspeli da postignu konsenzus o uvođenju šestog paketa sankcija protiv Rusije koji se odnosi na naftni embargo. Poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon naglasila je da se Srbija što pre treba usaglasiti sa restriktivnim merama prema Rusiji, preneto je u najavama vesti informativnih emisija.

Rubriku politike obeležila je vest o pregovorima predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i predsednika Rusije, Vladimira Putina o sporazumu za isporuku gasa. Kako je navedeno u informativnim emisijama dogovor je postignut za naredne tri godine. Predsednik Srbije je nakon razgovora istakao da će cena gasa biti veoma povoljna i da će kubni metar Srbiju koštati i 10 puta manje nego u Evropi.
Primarna tema u hronici je bila o novim saznanjima istražitelja koji intenzivno rade na prikupljanju dokaza o kriminalnoj grupi Belivukovog klana (3,05%).

Hapšenje sina bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice, vest je koja je obeležila rubriku region (1,52%).

Iz kulturnih dešavanja beležimo vest da je predstavom „Mileva“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu počelo 67. po redu Sterijino pozorje (0,51%). Manifestaciju je otvorio akademik Miodrag Tabački, petostruki dobitnik „Sterijine nagrade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari