Emir Katara posetio je juče Pojas Gaze i tako postao prvi šef neke države koji je posetio palestinsku teritoriju od 2007. kada je Hamas došao na vlast. Poseta će, tvrde stručnjaci, podići ugled izolovanim islamskim vladarima iz pokreta Hamas, ali i razočarati Izrael i palestinske lidere na Zapadnoj obali.


Šeik Hamad bin Kalifa al Tani ušao je u Gazu automobilom iz Egipta pod jakim merama obezbeđenja – angažovano je hiljade pripadnika snaga bezbednosti, a blokirani su i putevi ka stadionu u Gaza Sitiju, gde se šeik obratio masi okupljenih. Šeik je u Pojas Gaze doneo veliki građevinski projekat vredan 400 miliona dolara u cilju pomoći izgradnji ratom porušene palestinske teritorije.

Počasna garda i crveni tepih raširen je za šeika na ulazu u malu, oblasku teritoriju, koja je pod striktnom izraelskom blokadom i ima ograničen pristup za posetioce preko egipatske granice.

Poseta je znak jačanja veza između zalivskih država i Hamasa, smatraju upućeni. Od kada je Hamas „zaratio“ sa sirijskim rukovodstvom, Katar je postao jedan od glavnih finansijera islamskog pokreta. Takođe, Katar je jedan od ključnih arapskih saveznika SAD. Bio je glavni arapski igrač u koaliciji NATO u Libiji, a igrao je i važnu ulogu u pokušaju rešenja regionalnih konflikata. Zemlja održava bliske odnose i sa SAD i Iranom, ali i što je još neobičnije za arapske države, sa Hamasom i Izraelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari