Entoni Albaniz: Levičar na čelu Australije 1foto EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Da li je bivšeg premijera Australije Skota Morisona, kako seire pojedini tabloidi u Srbiji, stigla „Đokovićeva kletva“, zato što najboljem teniseru sveta u januaru nije dozvoljeno da učestvuje na Australijen openu?

Ili su građani „down under“ odlučili da im je dosta čoveka koji je premijer četiri poslednje i Liberalne partije koja vlada od 2013. godine?

Verovatnije je ovo drugo, pošto je ubedljiva većina Australijanaca podržala bivšu vladu u odluci da nevakcinisanom Đokoviću ne dozvoli da se zadrži u njihovoj zemlji. Morisonovi liberali su u subotu poraženi od opozicionih laburista koje od 2019. predvodi Entoni Albaniz, (kod nas ga radije zovu Albaneze) pre svega zbog višegodišnjeg učinka konzervativne vlade.

Albaniz je već položio zakletvu kao novi premijer i otputovao u Japan na multilateralni sastanak sa predsednikom SAD Bajdenom i premijerima Indije i Japana.

„O našoj velikoj zemlji mnogo govori to što sin samohrane majke koja je bila invalidska penzionerka, koji je odrastao u javnim stambenim zgradama u Kemperdaunu, može večeras da stane pred vas kao premijer Australije“, rekao je Albaniz u pobedničkom govoru, po objavljivanju preliminarnih rezultata.

Rođen je 1963. u Sidneju, živeo u skromnom predgrađu Kemperdaun.

Da bi ga poštedeli skandala u konzervativnoj Australiji šezdesetih godina i radničko-katoličkom okruženju, rečeno mu je da je njegov otac, Italijan, Karlo Albaneze, poginuo u saobraćajnoj nesreći pošto se u Evropi oženio njegovom majkom irsko-australijskog porekla.

Njegova majka koja je postala invalidska penzionerka zbog hroničnog reumatoidnog artritisa, rekla mu je istinu kada je imao 14 godina: Otac mu nije mrtav i njegovi roditelji se nikada nisu venčali. Upoznali su se na letovanju njegove majke u Evropi, a Karlo je radio na turističkom kruzeru.

Iz poštovanja prema majci, oca nije tražio pre njene smrti 2002. godine. Oca je upoznao 2009. u očevom rodnom gradu Barleti, u Italiji, koju je posetio službeno kao ministar saobraćaja i infrastrukture Australije.

Završio je ekonomski fakultet u Sidneju. Bio poslanik federalnog parlamenta od 1996. i član u dve vlade Laburističke partije, od 2007 do 2013.

U njegovoj biografiji se pominje da se već sa 12 godina uključio u svoju prvu političku kampanju – borbu stanara državnih stambenih zgrada u njegovom naselju za bolje uslove stanovanja.

Tokom šestonedeljne predizborne kampanje više puta je pominjao lekcije koje je naučio iz detinjstva u siromaštvu, pa je kampanju zasnovao na socijalnim i ekološkim temama.

Najavio je finansijsku pomoć za kupce prvih kuća koji se bore sa rastućim cenama nekretnina i sporim rastom plata, jeftinije vrtiće za decu i bolju negu u staračkim domovima.

Njegova Laburistička partija obećala je smanjenje od 43 odsto emisije gasova staklene bašte.

Politički protivnici tvrde da je njegovim izborom, Australija dobila „najlevičarskijeg“ premijera poslednjih decenija.

Njegovi simpatizeri tvrde da je Albaniz praktičan političar koji razume probleme običnih ljudi.

„Kada dolazite odakle sam ja, jedna od prednosti koju imate je to što ne trčite ispred svojih mogućnosti, a potom je sve u životu bonus“, rekao je Albaniz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari