Eparhija raško-prizrenska: Kosovske vlasti drugu godinu zaredom zabranile verski obred u hramu Hrista Spasa u Prištini 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Kosovske vlasti su i ove godine zabranile pristup crkvi Hrista Spasa i održavanje verskog obreda povodom proslave praznika Vaznesenja Hristovog 24. maja, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska.

Uoči praznika Vaznesenja Eparhija raško-prizrenska sa najboljim namerama obavestila je Kosovsku policiju o planiranom verskom obredu u hramu Hrista Spasa u Prištini 24. maja na Vaznesenje Hristovo, zbog obezbeđenja verskog skupa i organizovanja parkiranja vozila, navode iz Eparhije.

Našem svešteniku je usmeno saopšteno da kosovske vlasti zabranjuju služenje verskih obreda u našem hramu u Prištini, sve dok traje sudski spor koji je Univerzitet u Prištini pokrenuo protiv Eparhije raško– prizrenske, kao i zbog navodnih bezbednosnih razloga, poručili su iz Eparhije, navodeći da svešteniku nije uručena nikakva pismena odluka tim povodom.

Sudski spor protiv Eparhije u vezi sa zemljom, odnosno izgradnjom ovog hrama, pokrenuo je Univerzitet u Prištini još 2018. godine, podseća Kossev.

Postupak je od tada do danas u zastoju zbog niza proceduralnih razloga.

Eparhija navodi da je važno naglasiti da se pre pravosnažne i konačne sudske odluke zakonskom vlasniku imovine, a posebno verskog objekta, ne može zabraniti pristup i korišćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari