"Epidemija kovida nije ni blizu kraja": Epidemiolog iz Vranja upozorava da nema mesta opuštanju 1Foto: V. Ristić

Dr Slađan Stanković, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju, upozorava da je zbog niskog nivoa vakcinisanih građana novi soj korona virusa mogao da bude opasan za osetljivije pacijente.

– Situacija u vezi sa koronom je trenutno mirnija, ali se stručno ona tretira kao epidemiološki nesigurna – navodi u razgovoru za portal Danasa dr Stanković.

On dodaje da su sada kod obolelih prisutne lakše kliničke slike, ali da i dalje postoje razlozi za oprez.

– Od početka pandemije moja iskustva sa juga Srbije govore da broj smrtnih slučajeva i obolelih nije uopšte zanemarljiv. Otuda još nemam odgovor zašto je u sedam opština Pčinjskog okruga od oko 220.000 stanovnika, vakcinisano samo 58 procenat odraslih – navodi dr Stanković.

Prema njegovim rečima, tu se „otvara polje epidemiološkog rizika u slučaju dolaska novog soja korona virusa koji je primećen u svetu, odnosno stigao je i u Evropu“.

– Ako smo u Srbiji imali dva miliona obolelih i oko 16.000 preminulih, to kumulativno izgleda kao brojka za upozorenje iz koje moramo izvući zaključke. Otuda pojava novog soja može da bude rizična po starije osobe, hronične bolesnike i nevakcinisana lica, jer kroz mutaciju virus traži prolaz tamo gde nema zaštite – kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovom mišljenju, kraj pandemije je još daleko, pa otuda je dobra preporuka za primanje i četvrte doze vakcine posle pet meseci od treće.

Na jugu Srbije dve bolnice su i dalje u kovid statusu, ona pri Opštoj bolnici ZC u Vranju, kao i deo Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici, gde se trenutno na lečenju zaključno sa današnjim danom nalazi sedam pacijenata. Ovde je raspoloživo ukupno 63 ležaja.

Poučan primer sa epidemijom „variole“
– Variola je bila iskorenjena bolest, pa se ipak ponovo javila. Primer iz sedamdesetih godina kada je u pitanju vakcinacija i danas treba da nam bude na pameti, u slučaju novog talasa korona virusa – podseća dr Stanković.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari