Episkopi SPC iz BIH osudili stavove imama iz Kozarca kod Prijedora 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Episkopi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u BiH saopštili su da izjave imama Medžlisa Islamske zajednice (IZ) u Kozarcu kod Prijedora Amira Mahića o Svetom Savi i SPC ne priliče bilo kome, ponajmanje uticajnom verskom službeniku, ističući da su time na najgrublji način povređeni osećaji svih vernika SPC.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop banjalučki Jefrem, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop bihaćko-petrovački Sergije i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zatražili su da se Islamska verska zajednica u BiH izvini svim pravoslavnim vernicima zbog Mahićevih uvreda.

Od IZ u BIH je zatraženo i da se ogradi od Mahićevih stavova, da bi „javnost uvidela da je izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca, a ne stav celokupne Islamske verske zajednice“.

Episkopi su, naglašava se, izrazili žaljenje, nevericu i povređenost činom kojim je na najgrublji način imam Mahić povredio osećaje svih vernika SPC i svih građana BiH, kojima je stalo do mira, kulture življenja, te verske i nacionalne tolerancije.

IZ u BiH je ranije danas saopštila da ona i njeni zvanični organi ne stoje iza ličnog stava imama Amira Mahića, koji će se o tome morati javno izasniti pred disciplinskom komisijom Rijaseta, jer se verska osećanja ne smiju vređati.

Mahić je pored ostalog rekao da je SPC „sekta“, a da je Sveti Sava začetnik ideologije mržnje prema drugome“ i da su dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje nacionalizam i fašizam. Njegove izjave osudilo je i Međureligijsko veće u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.