U Turskoj je održana velika proslava 562. godišnjice osvajanja Carigrada, grada koji je naknadno preimenovan u Istanbul. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će se glas ezana (muslimanski poziv na molitvu) u ovoj državi zauvek čuti.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Turska državna novinska agencija Anadolija prenosi kako je blizu 1,5 miliona ljudi učestvovalo u ovoj svečanosti, održanoj u subotu na trgu Jenikapi u Istanbulu, na kojoj su prisustvovali i turski premijer Ahmet Davutoglu i te predsednik Parlamenta Čemil Čiček. NJih trojica su, u obraćanju pred velikim skupom na trgu, naglasili koliki značaj povod ovog okupljanja ima za tursku istoriju i celi islamski svet.

„Nastavićemo se suprotstavljati svima onima koji žele ugasiti svetlo osvajanja koje gori u srcu Istanbula već 562 godine i nećemo dopustiti da uspeju oni koje dolaze u iskušenje da podele našu državu i naprave razdor u narodu“, izjavio je Erdogan.

Turski predsednik je naglasio da „ne treba potceniti izjave onih koji nama, muslimanima, govore o našim ezanima, niti treba zanemariti izdajnike koji kažu da je 1453. godine započela nepravda, te da su Turci počinili masakr nad Jermenima i pontskim Grcima. Nećemo dati priliku ni onima koji pokušavaju udaljiti Istanbul od toga da bude grad u kojem se Kuran recituje bez prestanka u Sobi svetih relikvija u Topkapi palati“, dodao je.

Erdogan je u govoru naveo i nekoliko citata iz Kurana i predanje poslanika Muhameda o nagoveštaju osvajanja Carigrada i o njegovom osvajaču, gde se kaže: „Zaista će Konstantinopolj biti osvojen, divan je njegov osvajač i divna li je ta vojska.“ U isto vreme, turski predsednik optužio je NJujork Tajms da konstantno pokušava širiti razdor u Turskoj, ističući kako ovo nije prvi put da ove novine to čine.

„Iste stvari pisali su i u osmanskom periodu, posebno za vreme vladavine sultana Abdul Hamida II. Ove novine poznate su po svojim vezama s jermenskim lobijem, a nedavno su učvrstili i svoje odnose s osobom koja se nalazi u Pensilvaniji“, kazao je Erdogan, misleći pri tome na Fetulaha Gulena, koga turski lider optužuje za vođenje paralelne države.

Svečanost je počela nastupom Mehtera, vojnog orkestra, koji je izvodio janjičarsku muziku, nakon čega je turska avijacija izvela performans.

Na svečanosti je prikazan i film o osvajanju ovog grada s dugogodišnjom tradicijom, nakon čega je nebo iznad Istanbula obasjao vatromet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari