Turska policija uhapsila je juče 24 osobe, pristalice uticajnog propovednika i bivšeg imama Fetulaha Gulena, glavnog protivnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji se nalazi u egzilu u SAD, javile su agencije. Antiterorističke jedinice turske policije sprovele su akciju u 13 gradova u Turskoj, uključujući i Istanbul, gde su uhapsile 24 osobe, među kojima su i zaposleni u listu Zaman, bliskom Gulenu. Među uhapšenima su novinari, producenti, scenaristi i šef policije u istočnoj Turskoj.


Do hapšenja je došlo nekoliko dana nakon donošenja zakona kojim je omogućeno da se lica privode po „osnovanoj sumnji“. Uhapšeni su optuženi za formiranje ilegalne organizacije koja pokušava da preuzme kontrolu nad državom, prenosi Bi-Bi-Si. Hapšenja su usledila nakon što je Erdogan obećao novu kampanju protiv Gulenovih pristalica. Inače, policija je pokušala da upadne u prostorije Zamana juče u ranim jutarnjim satima, ali su demonstranti primorali policiju da se povuče pre nego što tu izveli hapšenja. Predsednik TV Samanilou (Samanyolu), Hidajet Karača (Karaca), koji je takođe povezan sa Gulenom, priveden je u Istanbulu u odvojenoj raciji. On je novinarima pre hapšenja rekao da je operacija „sramota za Tursku“.

Oko 30 turskih policijskih zvaničnika uhapšeno je 1. septembra pod sumnjom da su učestvovali, između ostalog, u nezakonitom prisluškivanju Erdogana kada je bio premijer Turske, kao i drugih zvaničnika. Ti policajci su tada optuženi za pokušaj svrgavanja vlade i za pripadnost kriminalnoj organizaciji (Hizmet), odgovornoj za prisluškivanje. Erdogan, koji je 10. avgusta izabran za predsednika Turske, tvrdi da je ta organizacija osnovana u saradnji dela policije i pravosuđa koji podržavaju njegovog glavnog rivala, Fetulaha Gulena koji živi u SAD. Ta organizacija je osumnjičena za špijunažu, nezakonito prisluškivanje, prevaru, korišćenje lažnih dokumenata, ometanje tuđe privatnosti i fabrikovanje dokaza. Vlasti smatraju da je Gulen manipulisao istragom o korupcionaškom skandalu u koji su bili uključeni Erdogan i njegovo okruženje.

Pokret Hizmet

* Hizmet – što znači servis obično se naziva Gulenovim pokretom

* Pokret je inspirisan učenjem islamskog propovednika Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD

* Ne postoji formalna struktura, ali smatra se da pristalica Hizmeta ima više miliona, u preko 150 zemalja

* Pokret se prvo proširio na centralnu Aziju nakon raspada Sovjetskog saveza 1991.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari