Ešerihija u vodi kragujevačkog jezera u Šumaricama: Ne preporučuje se kupanje 1Foto: Z.S.M. Arhivski snimak

Zbog bakterije ešerihije koli u vodi jezera u Šumaricama ovo kragujevačko kupalište nije preporučljivo za kupanje i plivanje, navodi se u analizi koju je 24. juna uradio Institut za javno zdravlje.

Ova zdravstvena ustanova po ugovoru sa Sportsko-privrednim društvom Radnički koje gazduje Šumaričkim jezerom (ranije sa SC Mladost) na svake dve nedelje vrši analizu ispravnosti i kvaliteta vode na gradskim bazenima i jezeru u Šumaricama.

I dok je voda na otvorenim bazenima potpuno ispravna jezero u Šumaricama zbog ešerihije koli ali i prisustva drugih bakterija „spalo” je na četvrtu klasu kvaliteta.

– Bakteriološki voda na jezeru u Šumaricama nije ispravna za kupanje zbog velikog broja bakterija ešerihija koli. Prema njihovom broju voda Šumaričkog jezera sada spada u četvrtu klasu vode, kaže za Danas doktorka Mirjana Milosavljević, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Po toj klasifikaciji prve dve klase površinskih voda svojim kvalitetom odgovaraju za kupanje i rekreaciju na njima, a posle odgovarajućih prerada mogu da se koriste i za piće.

Takođe ona je ispravna i za pranje ulica.

Treća kategorija vode ne bi trebala da se koristi za ove namene a četvrta ni u kom slučaju za kupanje i plivanje. Naravno, pete klase je voda koja se uopšte ne upotrebljava.

Ipak, prethodnih godina dešavalo se da kvalitet vode Šumaričkog jezera „uđe” i u treću klasu ali je kupanje na njemu bilo dozvoljeno.

– U tom slučaju smo davali posebna upustva i preporuke kupačima da tokom plivanja paze da im voda ne uđe u usta i da je ne gutaju, kao savetovali tuširanje odmah po izlasku iz vode, ističe doktorka Milosavljević.

Koliko je njoj poznato do sada voda jezera u Šumaricama nikada nije bila četvrte klase.

Doktorka Milosavljević, inače, kako kaže i sama se već punih 40 godina kupa na Šumaričkom jezeru ali sada to nikome ne bi preporučila.

– Pored ešerihije koli, koja je samo indikator fekalnog zagađenja, u vodi jezera mogu da se nađu i bakterije koje su patogene kao i paraziti tipa ameba, navodi ona.

Ešerihija u vodi kragujevačkog jezera u Šumaricama: Ne preporučuje se kupanje 2
Foto: SPD Radnicki

U stručnom mišljenju koje je kragujevački Institut za javno zdravlje prosledio SPD Radnički koji gazduje jezerom u Šumaricama predložena je mera da se „proveri slivno područje jezera”.

Po mišljenju doktorke Mirjane Milosavljević, do zagađenja jezera u Šumaricama, koje već godinama kuburi, zbog sušnih godina sa nivoom vode kome nisu pomogle ni poslednje kiše, dolazi zbog izlivanja fekalnih voda iz naselja koje se nalazi na desnoj obali jezera.

– Nema odakle drugo. Slivno područje iznad jezera jedino može da bude izvor zagađenja. Komunalna i evenualno sanitarna inspekcija bi trebala da pregleda njihove septičke jame, da li su urađene po propisima i d ali se uredno prazne ali to mora da pokrene SPD Radnički koji gazduje jezerom, zaključuje naša sagovornica.

– Svakodnevno pratimo situaciju na jezeru i jasno smo građanima naglasili tablom da voda nije za kupanje i da plivanje nije bezbedno i zdravo, kaže za Danas Bratislav Uraković, direktor SPD Radnički koje gazduje Jezerom u Šumaricama.

Iako kupanje na jezeru nije preporučljivo i Kragujevčanima je tablom naglašeno da to rade „isključivo na sopstvenu odgovornost”, po Urakovićevim rečima za svaki slučaj na plaži u Šumaricama je angažovana spasilačka služba svakoga dana u periodu od 10 do 19 sati.

Inače, da podsetimo, kao što je Danas već ranje pisao ovogodišnja kupališna sezona na jezeru u Šumaricama trebala je da počne 15. juna kao i na Gradskim bazenima.

Nove siguronosne bove postavljene su na dva metra od obale a na plaži na jezeru urađena je rekonstrukcija i obnovljen je plažni mobilijar. U uređenje plaže na Šumaričkom jezeru kao i otvorenih bazena uloženo je 12 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari