Eskobar: Visoki Dečani kulturno tkivo Kosova i svetske kulturne baštine 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabrijel Eskobar rekao je da je manastir Visoki Dečani „od vitalnog značaja za Srbe, a ujedno je i sastavni deo kulturnog tkiva Кosova i svetske kulturne baštine“, preneo je danas KoSSev pozivajući se na saopštenje istočnoameričke eparhije.

Eparhija se poziva na odgovor Eskobara, a u ime državnog sekretara Entonija Blinkena, kojem je 17. februara episkop istočnoamerički Irinej službeno uputio pisani apel da se zaštite srpska pravoslavna zajednica i verski objekti na Кosovu i Metohiji.

Prema navodima eparhije, Eskobar je u pismu istakao da SAD i partneri međunarodne zajednice očekuju da „Vlada Кosova sprovede pravno obavezujuću odluku Ustavnog suda Кosova i ispoštuje imovinska prava Manastira“.

Eskobar je, takođe, podstakao dijalog kao način za prevladavanje nerešenih problema u regionu, u kome bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) mogla imati značajnu ulogu, navela je eparhija.

Episkop istočnoamerički Irinej je ranije ovog meseca poručio Blinkenu da je na delu „otvoreni progon“ prištinskih vlasti nad SPC, a posebno manastirom Visoki Dečani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari