Etiopske snage su ušle na teritoriju Somalije da bi podržale tamošnju vladu predsednika šeika Šarifa Ahmeda koji je dan ranije doneo odluku o uvođenju vanrednog stanja zbog sve jačih napada islamista na vladine snage. Izvori bliski ambasadama zapadnih zemalja u Najrobiju, u Keniji potvrdili su navode medija da su etiopske trupe zauzele pozicije u Beledvejnu, gradu u centralnom delu Somalije i da su takođe aktivne u regionu Gelgadud severno od prestonice Mogadišu. Kenijske snage navodno su takođe raspoređene duž somalske granice što predstavlja odbrambenu meru.


Ta intervencija, koju etiopska vlada zvanično negira, usledila je nakon što je predsednik somalskog parlamenta šejk Aden Mohamed Nor Madobe poslao hitan zahtev susedima da priteknu u pomoć u borbi protiv pripadnika konzervativne islamske milicije. Provladine milicije i kontingent od 3.000 mirovnjaka Afričke unije trenutno kontroliše nekoliko blokova grada oko predsedničke palate u Mogadišuu, kao i aerodrom i luku, a ostalo je u rukama islamista.

„Mogadiš je gotovo pod totalnom kontrolom Al Šababa i Hizbul islama“, rekao je analitičar koji ima bliske veze sa ambasadama zapadnih zemalja u Najrobiju, „Zbog prirode politike klanova, sve je nepredvidivo. Niko ne zna ko gde ima ovlašćenja. Šabab i Hizbul islam imaju gotovo potpunu kontrolu, a pojavile su se i glasine da SAD želi da pošalje municiju vladi, ali ne znaju kome da je proslede. Među različitim komandantima milicije postavlja se pitanje lojalnosti.“

Prethodne inostrane intervencije nisu urodile plodom. Intervencija SAD, koja je bila deo napora mirovnih snaga UN da se zaštite zalihe humanitarne pomoći tokom ranih 1990-ih, na kraju nije uspela zbog propalih napora da se angažuju gospodari rata koji se protive vladi. Dvogodišnja intervencija Etiopije kojom je podržana vlada predsednika Abdulahija Jusufa okončana je u decembru 2008, a vlada je pala samo nekoliko dana nakon toga.

Intervencija u ovom trenutku više bi predstavljala preventivnu meru kojom bi se osujetile akcije islamista“, rekla je Pola Rok, stručnjak za region Roga Afrike pri Institutu za studije o bezbednosti u Cvejnu (Pretorija). Stručnjaci iz sektora bezbednosti tvrde da priliv stranih boraca u Somaliji predstavlja realniju opasnost za region, i to ne samo za tu državu, već i za sve njene susede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari