Nedavno su u Petrovcu na Mlavi, u prisustvu građana, predstavnika lokalne samouprave, EU, italijanske humanitarne organizacija, Inter SOS” i Komesarijata za izbeglice, predati ključevi šest kuća koje su izgrađene za izbeglice. Lokalna samouprava obezbedila je placeve i infrastrukturu, izbeglice su izgradile temelje a Evropska unija finansirala je kupovinu montažnih kuća. U proseku kuće su površine četrdesetak kvadrata i za svaku EU je platila po 12.000 evra.

Svi učesnici u ovom projektu izrazili su zadovoljstvo što je zbrinuto šest izbegličkih porodica. Posebno su bili srećni i uzbuđeni domaćini koji su na korišćenje dobili nove kuće. Ovo je srećan trenutak za sve nas poručuje, Stevan Tunić iz Knina.

– U Petrovcu na Mlavi sa porodicom 15 godina živim kao podstanar. Ne mogu da vam kažem koliko sam srećan što ja i supruga i moja deca sada konačno imamo svoj krov nad glavom. U saradnji sa opštinom kupili smo plac, sagradili temelj i evo sada se useljavamo u svoju kuću, više nema kirije i lakše se diše. Supruga je počela da radi a deca su nam odlični učenici. Ovo je srećan početak novog života u Petrovcu, mestu u kome planiramo da zauvek ostanemo, priča uzbuđeno Stevan, koji je dobio invalidsku penziju.

Za protekle dve godine u Petrovcu na Mlavi za izbeglice su izgrađene dve stambene zgrade u koje je smešteno šezdeseak porodica. Od oko 5oo izbeglica koje su bile u kolektivnom centru kasarne bivše JNA ostalo je da se zbrine još sedam porodica i oko trideset koje stanuju privatno u Petrovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari