EU i OEBS prate promene u medijima 1Foto: Bojan Cvejić

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji, sa pažnjom prate veliki broj personalnih promena u Radio televiziji Vojvodine (RTV) koje je sproveo novoimenovani Upravni odbor, saopšteno je danas. Koristimo ovu priliku da podsetimo na veliku odgovornosti koju RTV, kao javni servis, ima u obezbeđivanju najviših standarda u očuvanju javnog interesa.

Javni servis je, garant kvaliteta i raznovrsnosti programskog sadržaja i nepristrasnosti uređivačke politike, u skladu sa principima nezavisnosti obezbeđenim Zakonom o javnim medijskim servisima iz 2014. godine, navedeno e u saopštenju.

Dodatnu i veliku odgovornost ima RTV – da ispuni legitimna očekivanja nacionalnih manjina u obezbeđivanjem programa na manjinskim jezicima. Podsećamo na važnost stvaranja podsticajnog okruženja u Srbiji u kome sloboda govora može nesmetano da se ispoljava, na važnost jačanja.nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije radi snažnije podrške uređivačkoj nezavisnosti medija, kao i na važnost obezbeđivanja odgovarajućeg finansiranja i uređivačke nezavisnosti javnih servisa, zakljulčeno je u saopštenju Delegacije EU i Misije OEBS.

EFJ: Isključiti politiku iz medija

Političari bi trebalo da ostanu izvan novinarskih redakcija i ne mešaju se u njihov rad, a koliko ja mogu da vidim, ovde politički sistem previše nastoji da utiče na rad medija, izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard. Političari iz mnogih zemalja kažu da je teško imati kritički orijentisane medije, ali je mnogo gore da nemate takve medije, ocenio je Bjerergard, koji je u Srbiji održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i bio na konferenciji o sindikalnom organizovanju novinara. Prema njegovim rečima, kritički orijentisani mediji i istraživačko novinarstvo održavaju i demokratiju i političare na pravom putu.
Zato bi poruka za sve političare i vlade trebalo da bude da ostanu izvan novinarskih redakcija, jer je sloboda medija uslov za slobodu govora i jedan od stubova demokratije, poručio je Bjeregard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari