EU traži da se Tviter uskladi sa novim, strožim propisima 1Foto: EPA-EFE/Carina Johansen

Tviter mora da ojača svoje resurse do 25. avgusta da bi mogao da se uskladi sa ambicioznim novim evropskim zakonodavstvom o onlajn sadržaju, upozorio je evropski komesar Tijeri Breton (Thierry) posle sastanka sa Ilonom Maskom (Elon Musk).

„Ako tehnologija nije spremna, Tviter mora da ima dovoljno sredstava da popuni prazninu. Razgovarao sam o toj specifičnoj temi sa Maskom“, rekao je sinoć Breton novinarima posle sastanka u sedištu Tvitera u San Francisku.

Komesar Evropske unije trenutno boravi u Kaliforniji da bi osigurao da internet giganti poput Fejsbuka, Instagrama i Tvitera budu spremni za zakon o digitalnim uslugama, koji će stupiti na snagu krajem avgusta.

Zakon je jedan od najambicioznijih propisa u pogledu kontrole onlajn sadržaja od pojave društvenih mreža. On nameće dugačku listu pravila platformama, tržištima i pretraživačima, kao što je obaveza da se „blagovremeno“ reaguje na uklanjanje bilo kakvog nezakonitog ili štetnog sadržaja čim platforma dobije saznanje o tome.

Breton je rekao da je na sastanku pomenuo nekoliko kritičnih oblasti kako bi propisi postali odmah primenljivi. Te oblasti su zlostavljanje dece i dezinformacije o izborima.

Komesar treba da se sastane i sa Markom Zakerbergom (Zuckerberg), šefom Mete, kako bi osigurao usklađenost Fejsbuka i Instagrama.

Međutim, veću pažnju privlači Bretonov razgovor sa Maskom jer novi vlasnik Tvitera brani gotovo neograničenu slobodu izražavanja, uključujući i kada je sadržaj uvredljiv ili podstiče dezinformacije, mimo evropskih pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari