Eurolitijum Balkan: Opozicioni političari neovlašćeno ušli na parcele kako bi snimili spot 1Foto: G.J.

Privredno društvo „Eurolitijum Balkan“ saopštilo je da su tokom praznika pojedini opozicioni lideri u prisustvu svojih sledbenika neovlašćeno ušli na ograđene parcele kako bi snimili promotivni spot, u kome se vidi kako uništavaju zaštitnu ogradu i skidaju znakove upozorenja.

„Ovim su pokazali da, bez obzira na mere obezbeđenja i zaštite, koje kompanija Eurolithijum preduzima u svim procesima predistražnih i istražnih radnji, poštujući visoke evropke i svetske standarde, svesno ugrožavaju ne samo zaštićene objekte na naznačenim lokalitetima, već i otvoreno pokazuju nemar prema svim ljudima koji se u tom trenutku nalaze sa njima, i koji ih slede“, navodi se u saopštenju kompanije.

„Smatramo da su ovim predstavnici izmanipulisanog nevladinog sektora i predstavnici opozicije, kojima je navodno ekologija najvažnija, zapravo pokazali da je sve, pa i nepoštovanje zakona, dozvoljeno zarad političkog performansa i jednokratnog osvajanja malih političkih poena. Da je neko od pravih ekologa bio sa njima, verujemo da bi ovakva agresija i javašluk bili sprečeni“, dodaje se.

Iz kompanije navode da su njihovi podizvođači bili na terenu kako kako bi se preduzele odgovarajuće radnje zatrpavanja bezena za vodu, a koja zbog obustave istražnih radnji neće biti potrebna. To je, kako kažu, urađeno isključivo iz bezbednosnih, preventivnih mera, i radi sprečavanja eventualnih povreda neovlašćenih lica, koja su u prethodnih osam dana, ulazila na privatne parcele u našem zakupu i unistavala zaštitnu ogradu i znakove upozorenja.

„Radovi su u ovom cilju juče započeti u 8.00 časova na prvoj parceli. Petnaest minuta nakon početka radova primećeno je lice, koje iz susedne parcele fotografiše naše kolege, a zatim obavlja nekoliko telefonskih razgovora. Oko 9.00  grupa od desetak predstavnika pokreta ‘Marš sa Kolubare’ se pojavljuje na lokalnom opštinskom putu ispred ulaza u parcelu, sa namerom da blokira put vozilima naše kompanije, kao i vozilima podizvođača, ne znajući pri tom šta radimo“, navodi se u saopštenju.

„Nakon razgovora sa njihovim predstavnicima, naše kolege im objašnjavaju koju vrstu radova trenutno izvodimo na terenu i da je to u interesu opšte bezbednosti. Nakon toga nam dopuštaju da napustimo lokaciju i da nastavimo radove na sledećoj, zarad opšte bezbednosti o kojoj njihovi lideri ne vode računa, što su pokazali svojim postupcima tokom praznika“, objašnjavaju iz kompanije i ističu da se neovlašćeno upadanje na posed nastavilo sve dok do parcele nije došao i njen vlasnik.

Iz Eurolitijuma naglašavaju da je u toku jučerašnjih radova, sprovedenih „isključivo zarad bezbednosti svih, a naročito neodgovornih predstavnika nevladinog sektora, koji su tokom praznika, iz lične bahatosti i neznanja ugrožavali sebe i druge“, bile su prisutne konstantna tenzija i provokacije od strane predstavnika pokreta „Marš sa Kolubare“, što je potvrdilo njihovu zabrinutost za bezbednost radnika kompanije, kao i podizvođača.

„U ime svih koji poznaju rudarko-geološku struku u Srbiji, u ime svih studenata geologije i rudarstva, koji će stasati u stručnjake jedne od najprogresivnijih privrednih grana, zahvaljujući kojoj civilizacija nezaustavljivo ide napred, u ime svih naših kolega širom Srbije, molimo predstavnike medija, kako lokalnih, tako i nacionalnih, da shvate svoj značaj i ne zauzimaju stranu onih koji se prema zaštiti životne sredine i interesima zajednice i svih građana ponašaju onako kako to samo njima jednokratno odgovara, a uzimajući zakon i silu u svoje ruke potpuno neovlašćeno, rukovodeći se pri tom samo svojim kratkoročnim političkim interesima“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari