Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija još nisu uspele da prevaziđu razlike i usvoje tekst rezolucije za Siriju u kojoj bi se osudilo šestomesečno vojno suzbijanje antivladinih demonstracija i pozvale vlasti da počnu političke pregovore.

Na sastanku iza zatvorenih vrata u sredu uveče 15 članica Saveta pokušale su da usaglase dva suprotstavljena nacrta rezolucije – evropski, u kome se preti sankcijama režimu predsednika Bašara al Asada ako nasilje odmah ne prestane, i ruski, u kome se ne pominju sankcije i gde se isključuje bilo kakva spoljna intervencija.

Rusi i Evropljani rekli su novinarima posle sastanka da je diskusija bila dobra i da nema ničega što bi bilo nepremostiva prepreka. Očekuje se da će evropske zemlje uneti neke ruske predloge u novi tekst. „Evropljani su izašli u susret drugim zemljama u duhu kompromisa. Ideja je naravno da se dobije jaka i jedinstvena poruka Saveta… Sirijski režim mora da prekine nasilje“, rekao je nemački ambasador u UN Peter Viting.

Savetu bezbednosti je trebalo četiri meseca da prevaziđe blokadu i u avgustu konačno izda saopštenje u kome se osuđuje porast nasilja u Siriji. Evropske zemlje su odmah nakon toga i uz podršku SAD pokušale da podnesu obavezujuće rezolucije kojom bi se uveli embargo na oružje i druge sankcije čiji bi cilj bio da se prekine nasilno suzbijanje opozicionih demonstracija.

Međutim, prvobitni tekst rezolucije koji je podnet krajem avgusta naišao je na protivljenje Rusije, Kine, Indije, Južne Afrike i Brazila, delimično iz straha da bi mogao da se iskoristi kao pretekst za vojnu intervenciju u Siriji.

Paradajzom na ambasadora SAD

Bejrut – Pristalice sirijskog predsednika Bašara Asada gađale su juče paradajzom američkog ambasadora koji se sastao s jednim od vođa sirijske opozicije. Lider zabranjene Arapske socijalističke demokratske unije Hasan Abdul-Azim rekao je da je ambasador Robert Ford bio na sastanku s njim u Damasku kada su Asadove pristalice pokušale da uđu slomiviši bravu. Osoblje u kancelariji je sprečilo Asadove pristalice da uđu. Abdul-Azim je rekao da je Ford bio u kancelariji kada je oko 100 pristalica režima bilo ispred prostorija, a da su bezbednosne snage stigle oko sat pošto je napad počeo. Ford je ranije oštro kritikovao akcije režima u suzbijanju demonstracija protiv Asada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari