Evropska noć istraživača u Beogradu: Naučna avantura kojoj je teško odoleti 1Foto:promo

Poslednji septembarski vikend u Beogradu proteći će u znaku najboljeg naučnog provoda! Tokom petka i subote, 27. i 28. septembra od 16 časova, radoznalce svih uzrasta na brojnim lokacijama širom grada očekuju naučni izazovi koji otkrivaju uzbudljivo i zabavno lice nauke.

Evropska noć istraživača u Srbiji održaće se ove godine po jubilarni, deseti put i to istovremeno u najvećem broju gradova do sada – čak 29. Uz to će, kao i do sada, svi sadržaji biti besplatni za posetioce, a na stotine naučnika potrudilo se da kako u većim gradovima, tako i u manjim mestima podeli deo svog svakodnevnog naučnog uzbuđenja i radoznalosti. Najbogatiji program i ove godine priprema se u Beogradu, gde će naučne ustanove otvoriti širom svoja vrata, laboratorije će biti spremne da dočekaju neku novu publiku, a nauka će izaći i na ulice, trgove i u parkove, pokazujući time da je neraskidivi deo naše svakodnevice.

Zeleni krovovi i druga kreativna rešenja za očuvanje naše planete biće predstavljeni u Francuskom institutu, dok će u Naučnom klubu Centra za promociju nauke mališani, ali i oni stariji, moći da istraže „pametne“ beogradske lokacije, ali ne iz budućnosti – već iz prošlosti.

Najmlađi radoznalci u petak će moći da testiraju svoje inovatorske sposobnosti kroz sada već tradicionalan Lov na blago, sačinjen od niza eksperimenata, naučnih zadataka i pitalica skrivenih na više lokacija širom centra Beograda. Uz to, specijalne nagrade najboljima na konkursu „NeMogući dizajn“, kao i na konkursima „Kadar za nauku“ i „Science Revolution“ biće dodeljene istog dana u Institutu Servantes.

Tržni centar BIG Fashion biće mesto na kojem će ljubitelji muzike plesati uz zvuke naučne harfe, dok će oni zainteresovani za putovanje kroz vreme moći da se otisnu u prošlost ili budućnost uz malu pomoć nauke. Svoja vrata otvoriće pametne kućice za pčele, a pričaće se i o tome kako se mogu ukrotiti poplave i vetrovi, a pred očima posetilaca nastaće prva rukom naslikana 3D slika u Srbiji.

Popajevo tajno oružje, zemljana baterija ili kockasti balon od sapunice samo su deo naučnog spektakla koji čeka sve one koji zavire u Otvorenu laboratoriju Fakulteta za fizičku hemijuZavod za intelektualnu svojinu predstaviće prvi patent registrovan u Srbiji, ali i druge izume naših pronalazača, a najznatiželjnije posetioce ovde čeka i put u jedinstveni nanosvet, nevidljiv ljudskom oku.

Subota će od 16 do 20 časova biti rezervisana za Veliku naučnu avanturu koja sve posetioce vodi na put kroz živi i neživi svet, od bakterija do Sunca, uz brojne male kućne eksperimente. Druženje će biti nastavljeno na Tašmajdanskom parku, gde posetioce očekuje jedinstveni sudar nauke i sporta! Evropska noć istraživača tom prilikom pridružiće se Evropskoj nedelji sporta, a kroz svi zainteresovani moći će da se oprobaju naučnih i sportskih izazova.

Obe večeri obeležiće i naučni autobusi koji će prevoziti kako putnike, tako i naučnike na linijama 16 i 31. Tokom ove gradske vožnje putnici će moći da razgovaraju sa naučnicima i upoznaju se sa njihovim naučnim oblastima ili pak radnim navikama. Uz to će biti u prilici i da nauče kako da se oslobode stresa ili da izmere otpornost između svojih ruku.

Osim u Beogradu, Evropska noć istraživača održaće se ovog septembra i u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Bečeju, Inđiji, Nišu, Kragujevcu, Ubu, Užicu, Čačku, Malom Zvorniku, Kruševcu, Trsteniku, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Knjaževcu, Smederevu, Ranovcu, Svilajncu, Despotovcu, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Novom Pazaru i Leskovcu.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta.

Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju.

Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet 

Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari