U Beloj Crkvi je ove sedmice održan radni skup o ulozi kulturnih baština nacionalnih manjina u razvoju lokalne zajednice. Skup je održan u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina, Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine i Fondacije De Deo.


Predstavljajući projekat „Bela Crkva – Europolis“, autor projekta i predsednik Fondacije De Deo Miodrag de Deo Mihailović je kazao da Bela Crkva predstavlja bogatstvo različitosti nacija, kultura, jezika, arhitekture…

– Konstantna potreba za udruživanjem i zajedničkim delovanjem pokrenula nas je na ideju da oformimo „Evropsku zajednicu Belih Crkava“. Želja nam je da, na jednom mestu, u našoj Beloj Crkvi, okupimo sve gradove, varoši, sela Evrope koji se danas zovu ili su nekada imali ime Bela Crkva. Osnovna ideja ovog povezivanja jeste osnivanje jedinstvenog „parlamenta“ čije bi sedište bilo upravo u Beloj Crkvi u Vojvodini – kazao je Mihailović.

Pokrajinski sekretar za regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski istakao je posle prezentacije projekta „Bela Crkva – Europolis“ da se razvoj lokalne zajednice zasniva isključivo na inicijativi i idejama koje dolaze iz lokala, nikako na inicijativama sa nacionalnog nivoa.

– Ipak, neka pravila moraju da postoje. Ta pravila Evropska unija postavila je u strategiji u kojoj se nalazi 11 primarnih ciljeva koje želi da postigne do 2020. godine. Vlada Republike Srbije izrađuje nacionalnu strategiju razvoja koja treba da sledi tu „crvenu nit“. Tako i mi u Vladi Vojvodine pripremamo svoju strategiju razvoju za period 2014-2020. godine – rekao je Bugarski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari