U Jermeniji uhapšen 151 demonstrant na protestima protiv predaje teritorije Azerbejdžanu 1Foto: Beta/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

Jermenska policija saopštila je danas da je uhapsila 151 demonstranta u glavnom gradu Jerevanu dok su pokušavali da blokiraju puteve protestujući zbog odluke vlade da u okviru mirovnih pregovora preda delove teritorijeAzerbejdžanu.

Policija je navela da su demonstranti privedeni jer nisu odgovarali na pozive da se sklone. Po saopštenju policij, ni jedna ulica u Jerevanu trenutno nije blokirana.

Jermenija je više nedelja potresena protestnim okupljanjima predvođenih pokretom koji traži ostavku premijera Nikola Pašinijana.

Jermenske vlasti su u nastojanju da postignu mirovni dogovor da bi se konačno smirile decenije teritorijalnih sporova i oružanih sukoba sa Bakuom, odobrile vraćanje pograničnih sela koje je jermenska vojska zauzela tokom 1990-ih.

Ta odluka koju neki smatraju nepotrebnim ustupkom podstakla je marš iz datog regiona Tavuš, koji je kulminirao demonstracijama sa desetinama hiljada ljudi 9. maja. Tokom vikenda bilo je drugih okupljanja u Jerevanu.

Pre toga je jermenska vlada bila suočena sa nedeljama demonstracija od kojih su neke blokirale glavnu osovinu sever-jug u zemlji koja vezuje Jermeniju i Gruziju.

Glani predvodnik pokreta Tavuš u ime domovine je nadbiskup te oblasti Bagrat Galstanijan koji traži ostavku jermenskog premijera Pašinijana.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se u dva rata za kontrolu nad azerbejdžanskom teritorijom Nagorno-Karabah. U prvom, vođenom 1990-ih, pobedila je Jermenija i tada je bilo više od 30.000 poginullih, a u drugom vođenem 2020. je pobedio Azerbejdžan. Tada je život izgubilo 6.000 ljudi.

Zatim je u septembru 2023. Baku pokrenuo blic ofanzivu kojom su primorani jermenski separatisti u Nagorno Karabahu da kapituliraju u roku od nekoliko dana, i preuzeo je kontrolu nad celom teritorijom.

Posle toga ubrzani su pregovori ali za sada još nije postignut globalni sporazum između dve zemlje u okviru kojeg Jerevan treba da vrati sela koje je osvojio od svog suseda tokom 1990-ih.

Azerbejdžan je u velikoj meri bolje naoružan od Jermenije zahvaljujući prihodima od nafte, a takođe ima podršku Turske. Jermenija, mnogo siromašnija zemlja, smatra da ga je njen tradicionalni saveznik Rusija napustila naspram Bakua i okrenula se više ka Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari