Premijer Grčke će tražiti od predsednika Turske da se poništi odluka o pretvaranju crkve u džamiju 1Foto: AP Photo/Emrah Gurel

Dva dana pre svoje zvanične posete Ankari, grčki premijer Kirijakos Micotakis je danas najavio da će od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana tražiti da poništi odluku o pretvaranju u džamiju nekadašnje vizantijske grčko-pravoslavne Crkve Svetog Spasitelja u bivšem manastiru Hora, već četvrte u Istanbulu s kojom je to urađeno.

Turske vlasti su 2020. godine donele odluku da se ta crkva iz 4. veka koja je donedavno bila muzej, pretvori u džamiju, a sada, „pošto se primena te odluke poklapa s mojoj posetom, sigurno ću pomenuti to pitanje, da vidim da li postoji mogućnost da se ta odluka poništi“, rekao je Micotakis u intervju za grčku privatnu TV Alfa (AlphaTv).

U ponedeljak su se prvi muslimanski vernici molili u vizantijskoj Crkvi Svetog Spasitelja u Hori koja je posle četiri godine restauracije pretvorena u džamiju.

Erdogan koji je njeno otvaranje proslavio u Ankari, naložio je pretvaranje te nekadašnje crkve u džamiju u avgustu 2020. godine, mesec dana posle pretvaranja u džamiju drevne i važne bazilike Aja Sofije koja je pre toga takođe bila muzej što je bilo kompromisno rešenje – da ne bude ni crkva ni džamija a bila je i jedno i drugo u svojoj dugoj istoriji.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova je u ponedeljak kao „provokaciju“ ocenilo pretvaranje crkve u džamiju, ocenivši da rekonstrukcija Crkve u Hori „menja njen izgled i šteti tom spomeniku na spisku svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) koji pripada čovečanstvu“.

Pored svoje milenijumske istorije koja je čini „rivalom“ Aja Sofije, Crkva u Hori je najpoznatija po svojim veličanstvenim mozaicima i freskama iz 14. veka, uključujući monumentalnu kompoziciju „Strašni sud“.

Najava njenog pretvaranja u džamiju 2020. izazvala je strahovanje za mozaike i freske jer Islam zabranjuje figurativne prikaze.

Ponovno pretvaranje Aja Sofije i drevne Crkve Svetog Spasitelja u džamije – obe na spisku svetske baštine, posmatrači tumače kao pokušaj da se ojača Erdoganova konzervativna i nacionalistička proislamska izborna baza u vreme privrednih teškoća koje je pogoršala pandemija korona virusa.

Micotakis je rekao da je pretvaranje crkve u džamiju „potpuno nepotrebno i u izvesnoj meri provokativno“ ne samo za grčko-turske odnose, već i za svetsku baštinu i „poštovanje njenog bezvremenog karaktera“.

Sastanak u ponedeljak u Ankari grčkog i turskog lidera biće pet meseci posle posete turskog predsednika Atini i deo je povremenih pokušaja da se prevaziđu istorijski, uglavnom teritorijalni sporovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari