Evropske integracije nevidljive u Sandžaku 1Foto: S. N. / Danas

Kreiranje prostora za dijalog i podsticanje participacije lokalnih aktera u procesu evropskih integracija, bio je cilj panel diskusije „Izazovi i očekivanja od procesa evropskih integracija u Sandžaku/jugozapadnoj Srbiji“, koja je održana u Novom Pazaru.

Evropska unija insistira na jačanju regionalnih i lokalnih sredina, rekla je Jovana Spremo, iz Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM i koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23.

Ocenila je da je „proces evropskih integracija u Srbiji veoma spor“ i da nismo na zadovoljavajućem nivou, jer pregovaramo deset godina.

-Mi konstantno moramo da guramo reforme, a pitanje je koliko se one, zapravo vide u lokalnim sredinama – naglasila je Spremo i dodala da se kao najveći problem vidi neadekvatna zaštita građana u lokalnim sredinama, nemogućnost da se bore protiv sistema.

Konstatovala je da je „u unutrašnjosti mnogo lakše obavljati pritisak na ljude, da ne traže svoja garantovana prava“.

-Zato treba insistirati da institucije ne budu samovoljne i da građani imaju pravo da imaju uvid, svakog momenta, u to šta lokalna samouprava radi u oblastima koje su njima značajne – poručila je Spremo.

Koordinator nevladine organizacije Akademska inicijativa “Forum 10”, Teo Taraniš, smatra da je neophodno da se građanima kontinuirano objašnjava šta je proces evropskih integracija i šta su njegove dobre ili loše strane.

Istakao je da je nedovoljno razumevanje tog procesa “Jedan od ključnih izazova lokalnih zajednica, jer se odvija između institucija EU, Vlade Srbije i ministarstava”.

-Često se čini da lokalne institucije i građani nemaju dovoljan uticaj na ceo taj proces, kao i da mogu da se uključe u njega. Zato deluje da mi nedovoljno dobro razumemo sve to ili smo nedovoljno uključeni- naglasio je Taraniš.

Organizator panela bila je Akademska inicijativa “Forum 10”, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari