Evropski fond za Balkan: Zagađenje vazduha uzrokuje sterilitet 1Foto: Pixabay/Pexels

Evropski fond za Balkan saopštio je danas da dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu na Zapadnom Balkanu može da smanji plodnost žena za više od 10 odsto i da se tokom dana sa visokim nivoom zagađenja smanjuju šanse za začeće, a povećavaju za pobačaj.

Navedeno je da su naučna istraživanja potvrdila da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba značajno viša tokom izlaganja zagađenom vazduhu.

Studije pokazuju i da žene koje žive u zagađenim oblastima imaju manje vitalnih jajnih ćelija, nižu stopu plodnosti i veću stopu neuspeha pri implantaciji embriona tokom vantelesne oplodnje u poređenju sa onima koje nisu izložene zagađenom vazduhu.

Praškaste materije PM 2,5 smanjuju plodnost kod žena, a zagađeni gradovi u regionu beleže prosečno duplo više od dozvoljenih godišnjih vrednosti, što može smanjiti plodnost i do 10 odsto.

Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dospeva do testisa i uzrokuje pad proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći usled programirane smrti ćelija.

Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu sagorevanja uglja povećavaju rizik od pobačaja i do 13 odsto, a na neplodnost utiče i zagađenje plastikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari