Evropski savet dao zeleno svetlo za nove sankcije Rusiji 1Foto: FoNet/Evropski savet

Evropski savet večeras je odobrio nove sankcije Rusiji zbog invazije Ukrajine, a sankcije obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Ministri inostranih poslova će se sastati u petak kako bi otpočeli procedure usvajanja sankcija, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Šef evropske diplomatije, Žozep Borelj (Josep Borrell) je ranije u četvrtak ovaj paket nazvao “najoštrijim merama koje su ikada uvedene”.

Radi se o oštrim finansijskim sankcijama koje će “imati dubok uticaj na rusku ekonomiju, finansijski sistem i pristup najsavremenijoj tehnologiji”, navedeno je u saopštenju.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je imao uvid u predlog sankcija.

U finansijskom sektoru predlažu se restriktivne mere za poslovanje sa ruskim bankama, finansiranje ruskih državnih preduzeća kao i na tokove i investicije iz Rusije u EU.

U energetskom sektoru se predlaže zabrana izvoza određenih tehnologija prerade iz EU u Rusiji. Kako stoji u dokumentu, ova zabrana izvoza EU posebno pokriva opremu i tehnologiju potrebnu za nadogradnju Ruske rafinerije nafte po standardima Euro-6.

U sektoru saobraćaja se predviđa zabrana izvoza aviona, rezervnih delova, tehnologije i pratećih usluga. U dokumentu se naglašava da bi se tu uvrstila zabrana izvoza, prodaje, snabdevanja ili prenosa svih aviona, delova aviona i opreme u Rusiju i na sve povezane popravke, održavanje i finansijske usluge. Ove mere takođe pokrivaju lizing aviona i slične usluge.

Spominju se dalja ograničenja izvoza za robu dvostruke namene i za dodatne artikle napredne tehnologije.

U oblasti kontrole izvoza, EU bi trebalo da preduzme dodatne mere za proširenje obima dobra i tehnologije.

Inače, radi se o drugom paketu sankcija u ovoj nedelji. U utorak, 22. februara, Savet ministara EU je odobrio prvi paket sankcija protiv Rusije.

Obustava bezviznih putovanja

Što se tiče vizne politike, predlaže se da se obustave bezvizna putovanja za nosioce ruskih diplomatskih pasoša, kao i aranžmani za vizne olakšice za nosioce službenih pasoša.

Takođe će se ažurirati lista sankcionisanih pojedinaca, za koje se smatra da podrivaju teritorijalni integritet Ukrajine ili imaju korist od trenutne agresije. U tom svetlu, predlaže se da se sankcionišu svi preostali članovi ruske Dume, članovi Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije kao i beloruski pojedinci koji su omogućili invaziju na Ukrajinu.

 

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari