Fajzer: Tablete Paklovid smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto ako se primene u roku od tri dana 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Kompanija Fajzer objavila je danas rezultate studije koja je pokazala da njihov tretman protiv kovida u obliku tableta Paklovid (Paxlovid) smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti visokorizičnih pacijenata za 89 odsto ukoliko se primeni u roku od tri dana od pojave simptoma, i za 88 odsto u roku od pet dana od pojave simptoma.

Fajzer je naveo da su rezultati studije u kojoj je učestvovalo 2.246 osoba predati Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) kao deo procedure podnošenja zahteva za odobrenje za hitnu upotrebu tog leka.

„Takvi rezultati pružaju dodatnu potvrdu da bi naš oralni antivirusni kandidat, ako dobije dozvolu za upotrebu, mogao imati značajnu ulogu“, rekao je predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla.

Dodao je da pojava novih varijanti virusa, poput omikrona, pojačava potrebu za pronalaskom pristupačnih opcija lečenja.

„Uvereni smo da bi, ako bude odobren ili odobren, ovaj potencijalni tretman mogao biti od ključnog značaja za suzbijanje pandemije“, poručio je Burla u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari