Testiranje Pakslovid-a pri lečenju dugotrajnih posledica kovida daje dobre rezultate 1foto EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Izveštaji dva pacijenta koji su osetili olakšanje nakog dugotrajnih posledica kovida nakon uzimanja Fajzerovog leka Pakslovid, uključujući istraživača koji ga je testirao na sebi, pružaju intrigantne dokaze za klinička ispitivanja u cilju pomoći onima koji pate od ovog iscrpljujućeg stanja.

Istraživač je rekao da su simptomi hroničnog umora, koji su izgledali „kao da ga je udario kamion“, nestali nakon uzimanja oralne terapije sa dva leka.

Dugi kovid virus je nadolazeća zdravstvena kriza za koju se procenjuje da pogađa do 30 odsto ljudi zaraženih koronavirusom. To može trajati mesecima, ostavljajući mnoge nespremne za rad. Više od 200 simptoma je povezano sa ovim stanjem, uključujući bol, umor, poteškoće sa disanjem i iscrpljenost nakon minimalne fizičke aktivnosti.

Dr Steven Diks, profesor medicine na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku (USSF) i stručnjak za istraživanje izlečenja HIV-a, kaže da kompanije za lekove imaju tendenciju da odbace studije slučaja sa jednim pacijentom. Ali takvi slučajevi su pomogli da se pokrenu istraživanja izlečenja HIV-a, a Diks misli da bi ovi slučajevi Pakslovid-a mogli da znače isto za koronu.

„Ovo pruža zaista jak dokaz da moramo da proučavamo antivirusnu terapiju u ovom kontekstu što je pre moguće“, rekao je Diks, dodajući da je čuo za još jedan anegdotski slučaj na UCSF-u u kojem su simptomi dugotrajnog kovida nestali nakon uzimanja Pakslovida.

Naučnici upozoravaju da ovi slučajevi „stvaraju samo hipoteze“, a ne dokaz da je lek izazvao olakšanje preostalih simptoma. Ali oni podržavaju vodeću teoriju da dugotrajni simptomi mogu biti uzrokovani virusom koji mesecima opstaje u delovima tela, utičući na svakodnevni život pacijenata dugo nakon što akutni simptomi nestanu.

Najbolji dokaz do sada dolazi iz studije Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), koja je trenutno pod recenzijom, u kojoj su istraživači izvršili obdukcije 44 osobe koje su umrle od kovida 19 ili nekog drugog uzroka, ali su zaražene koronom. Otkrili su široko rasprostranjenu infekciju u celom telu, uključujući i mozak, koja može trajati više od sedam meseci nakon pojave simptoma.

Pakslovid, koji kombinuje novu Fajzer pilulu sa starim antivirusnim ritonavirom, trenutno je odobren za upotrebu u prvim danima infekcije koronom kako bi se sprečila teška bolest kod pacijenata sa visokim rizikom, piše Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari