Fakulteti i visoke škole mogu da rade od 15. maja 1Foto: Stefana Savić

Visokoškolske ustanove mogu nastaviti da rade u svojim prostorijama od 15. maja uz poštovanje obaveznih preventivnih mera, navodi se u dopisu Ministarstva prosvete upućenom univerzitetima, fakultetima i visokim školama strukovnih studija.

U tom dopisu, u koji je Danas imao uvid, navedeno je i da će opšte uputstvo za primenu obaveznih preventivnih mera tokom trajanja pandemije covid19 ustanovama biti naknadno prosleđeno.

„Zbog prirode nastave na pojedinim visokoškolskim ustanovama (medicinskim, tehničkim, prirodno-matematičkim..) počev od 15. maja biće neophodno održati praktične i laboratorijske vežbe. Preporuka Ministarstva je da to ne bude u trajanju dužem od tri sedmice, a gde je potrebno, visokoškolske mogu održati i konsultacije sa studentima. Takođe preporučujemo da visokoškolske ustanove  preostala predavanja organizuju kao i do sada putem onlajn nastave, kako bi se broj prisutnih  studenata u visokoškolskim ustanovama, a samim tim i u studentskim domovima,  sveo na najmanju meru, a sve u cilju obezbeđivanja i poštovanja mera socijalne distance i pridržavanja svih ostalih preventivnih mera“, ističe se u dopisu Ministarstva.

Dodaje sa da visokoškolske ustanove kada počnu rade mogu da ogranizuju aprilski i naredne ispitne rokove.

„S obzirom da će studenti prisustvo u studenstkom domu tokom maja pravdati pokazivanjem ispitne prijave (za ispitne rokove) i/ili potvrdom o pohađanju blok nastave tj. praktičnih/laboratorijskih vežbi, molimo visokoškolske ustanove da sudentima do 11. maja izdaju potvrde o tome (putem elektronske pošte ili na drugi pogodan način), kako bi mogli da ih pokažu u studentskom domu“, ističe se u dopisu. 

Do istog datuma ustanove su dužne da dostave studentskim centrima spiskove studenata koji će prisustvovati praktičnim/laboratorijskim vežbama, kao i spiskove prijavljenih studenata koji će izaći na ispite u aprilskom roku.

Iz Ministarstva su poručili da fakulteti i visoke škole sve informacije o održavanju blok nastave (praktičnih/laboratorijskih vežbi) i aprilskog ispitnog roka treba da objave na svojim sajtovima odmah po okončanju vanrednog stanja, kako bi studenti bili pravovremeno informisani o predstojećim obavezama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari