Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci: Puna podrška građanima koji se bore za pravdu 1Arhiva Foto: BAP vesti

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, kao tradicionalna manifestacija koja već skoro tri pune decenije neguje ekologiju duha, brine o decu i mladima naše opštine, a povodom tragičnog događaja koji se desio u našoj opštini, pruža bezrezervnu podršku svima onima koji se ovih dana bore za pravdu, a pre svega deci koja se bore za bezbedniju budućnost, kada su odrasli zakazali, navodi se u saopštenju organizatora ovog festivala.

„Ovim putem obraćamo se javnosti našeg grada, ali i mnogo šire, svima koji se zalažu za zdravu životnu sredinu (u svakom smislu) i koji veruju u demokratske vrednosti i demokratsko društvo, onima koji ne ostaju slepi i gluvi za dešavanja van velikih gradova i onima koji život dece stavljaju na prvo mesto.“, kaže se u saopštenju.

Kako nastavljaju, 12 dana nakon oluje desila se još jedna nesreća sa smrtnim ishodom. 13-godišnji dečak iz Bačke Palanke poginuo je dok se igrao u blizini svoje kuće sa još nekoliko drugara usled kontakta sa strujnim kablovima koji nisu bili adekvatno obezbeđeni.

„Predsednik Opštine Bačka Palanka, ujedno i komandant kriznog štaba za vanredne situacije (koja je u Bačkoj Palanci na snazi od 22. jula 2023. godine), nakon neprimerenog ponašanja u medijima nije izdao nikakvo saopštenje za javnost niti su se predstavnici lokalne vlasti oglasili povodom tragičnog događaja i protesta koji su usledili. Okupljeni građani, među kojima ima najviše dece, drugara iz razreda i škole nastradalog dečaka, svakodnevno se bore za pravdu i pozivaju na odgovornost. Ispitivanje odgovornosti aktera u ovom nesrećnom događaju i njihovo kažnjavanje najvažniji je zadatak demokratskog društva“, dodaju iz Festivala.

S obzirom na novonastale okolnosti u vidu oštećenja institucija u kojima je program planiran, finansijskih poteškoća usled vanrednog stanja, kao i atmosfere u društvu, prinuđeni su da program koriguju i prilagode novonastaloj situaciji i vanrednom stanju.

Tako će 29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade pod sloganom „Na litici“, biti održan od 24. do 27. avgusta u Bačkoj Palanci, a u okviru programa biće odigrano osam predstava, od kojih je šest u takmičarskom programu, a biće održano i šest radionica za decu i mlade svih uzrasta. Pozorišta dolaze iz Australije, Španije, Italije i Srbije.

„Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade nastao je u vreme krize i opstao u vreme krize, zato će i ove godine dokazati da se kvalitetno i kontinuirano bavljenje decom, njihovim duhovnim razvojem i edukacijom ne sme zanemariti. Štaviše, baš u ovakvim trenucima kada deca u odsustvu odgovornosti odraslih preuzimaju ulogu pokretača, moramo se dodatno usmeriti na njih i njihove potrebe“, kaže se u saopštenju.

Slogan „Na litici“ u novonastalim okolnostima poprima dodatne epitete i slojeve, a u narednim danima predstaviće i kompletan program festivala u nadi da će kako kažu naći motive i snagu za novu radost posle ovako tragičnog događaja i da neće gledati uplakanu decu zbog propusta neodgovornih odraslih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari