FHP: U zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade VJ ubijeno preko 2.100 albanskih civila 1Foto: FHP

Fond za humanitarno pravo (FHP) objavio je svoj sedmi digitalni narativ “549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije”, koji je zasnovan na istoimenom FHP Dosijeu iz 2013. godine i dopunjen novijim podacima.

Digitalni narativ daje uvid u delovanje ove jedinice Vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu i zločine koji su se dogodili u njenoj zoni odgovornosti, a u kojima je ubijeno preko 2.100 albanskih civila.

Najviše rangirani komandanti VJ i policije osuđeni su pred MKSJ zbog masovnih ubistava civila u toku 1999. godine na Kosovu, između ostalog, u zoni odgovornosti 549. motorizovane brugade.

Pred sudovima u Srbiji vođen je samo jedan postupak protiv dva pripadnika 549. mtbr, i osuđen je jedan počinilac koji je trenutno u bekstvu.

Digitalni narativ “549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije” sadrži originalna vojna dokumenta, izjave preživelih, snimke svedočenja, fotografije lokacija, izjave svedoka insajdera, i druge materijale.

FHP ukazuje da je komandant 549. motorizovane brigade bio Božidar Delić.

“Ova brigada je 1999. godine imala preko 14.000 vojnika. U njenim jedinicama bili su raspoređeni i dobrovoljci. S obzirom na vojnu snagu i operacije u kojima je učestvovao, najznačajniji bataljon u okviru 549. motorizovane brigade bio je 2. motorizovani bataljon čiji je komandant bio Vlatko Vuković. Komandant Pozadinskog bataljona bio je Pavle Gavrilović”, navodi FHP.

Kako naglašavaju iz ove nevladine organizacije u svom najnovijem digitalnom narativu, zločini koje su srpske snage počinile na Kosovu 1999. godine ne pominju se u zvaničnom diskursu, niti u obrazovnim programima, a u medijima retko, i to samo u formi kratkih vesti u vezi sa suđenjima za ratne zločine i izveštajima FHP-a.

FHP ukazuje da su mesta na kojima su otkrivene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima albanskih civila, između ostalog onih ubijenih u zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade, do danas neobeležena, a albanske, kao i druge nesrpske žrtve ratova devedesetih nisu prepoznate u službenim narativima i praksama komemoracije.

“Međutim, od dolaska na vlast SNS (2012), a pogotovo od kako je Aleksandar Vučić postao predsednik Srbije (2017), službena politika sećanja doživljava populistički zaokret u kojem ratovi devedesetih dobijaju značajno mesto, nasuprot njihovom prethodnom prećutkivanju. Fokus politike sećanja SNS režima je na narativima o herojstvu srpske vojske i stradanju srpskog naroda, uz ignorisanje odgovornosti srpskih snaga za zločine počinjene tokom ratova devedesetih. Državne institucije, uz podršku medija pod kontrolom vlasti, ulažu značajne resurse u produkciju sadržaja koji promovišu herojski narativ, između ostalog i kada je reč o 549. motorizovanoj brigadi i njenom učešću u ratu na Kosovu”, navode iz FHP-a.

Tako je 2019. godine RTS emitovao dokumentarne filmove o NATO bombardovanju SRJ i borbama na Košarama i Paštriku, nastale u koprodukciji RTS-a i Ministarstva odbrane, uz ulaganje velikih budžetskih sredstava.

549. motorizovana brigada učestvovala je u ovim borbama i u filmovima je prikazana isključivo u pozitivnom svetlu. Ovi dokumentarci su puštani u udarnim televizijskim terminima i gledanost je bila rekordna.

Pored filmske produkcije, Ministarstvo odbrane bavi se i izdavaštvom, preko svoje medijske kuće „Odbrana“. Na Beogradskom sajmu knjiga u oktobru 2018. godine „Odbrana“ je predstavila ediciju „Ratnik“, koja se sastoji od sedam knjiga u kojima učesnici rata na Kosovu iz redova VJ, uključujući one pravosnažno osuđene za ratne zločine, evociraju svoja sećanja na rat. Na promociji jedne od sedam knjiga, „Bitka za Paštrik – sećanja učesnika 1999“, govorili su Božidar Delić i Stojan Konjikovac.

U Domu Vojske Srbije, u septembru 2021. godine predstavljeno je još jedno izdanje „Odbrane“ koje podržava narativ o herojstvu 549. mtbr: knjiga „Košare i Paštrik – srpski Termopili“, čiji je koautor Nebojša Pavković, osuđen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i RTS su u novembru 2021. godine najavili novi serijal dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“, koji će se baviti „sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine“. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da su „Srbiji decenijama zabranjivali da pamti, da se podseća, da piše svoju istoriju“, te da će ovaj serijal doprineti očuvanju istine.

U junu 2022. godine, u leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“, otkriveno je spomen obeležje pripadnicima vojske i policije koji su 1998. i 1999. godine poginuli u zoni odgovornosti 549. mtbr. Božidar Delić održao je govor na otkrivanju spomenika.

Kroz glorifikaciju osuđenih i osumnjičenih za ratne zločine, falsifikovanje činjenica i prećutkivanje drugih žrtava, vlasti u Srbiji uspevaju da događaje iz prošlosti prikažu na osnovu tumačenja policijskih i vojnih ratnih komandanata koji su pred MKSJ osuđeni za zločine protiv čovečnosti.

Digitalni narativ možete pogledati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari