Stranački izbori za novog predsednika Ujedinjenog narodnog pokreta (UMP), vodeće desničarske stranke Francuske, održani u nedelju, trebalo je da budu još jedan demokratski pomak, jer su prvi put svih 265.000 članova stranke, na 650 biračkih mesta širom zemlje, direktno birali predsednika. Za mesto predsednika su se borili, Fransoa Fijon bivši predsednik vlade i Žan-Fransoa Kope, dosadašnji generalni sekretar stranke.


Međutim, loša organizacija, različiti rezultati sa istog izbornog mesta, neograničena želja tabora oba kandidata za pobedom, međusobne optužbe za neregularnosti, prevare, pijani glasači na izbornim mestima u kafanama… doveli su do toga da su se oba kandidata u nedelju oko ponoći proglasila za pobednika.

Prvo je Kope izjavio da je „pobedio sa 1.114 glasova prednosti“, da bi ubrzo potom Fijon objavio da je pobednik dobivši 224 glasa više od svog konkurenta, dodajući da „neće dopustiti da pobeda izmakne stranačkim aktivistima” koji su glasali za njega.

Kope je i juče pozivao Fijona na „državničku pribranost” i ponovo ponavljao da je pobednik, dodajući:“ne dolazi u obzir da se uzmu u obzir rezultati sa mesta na kojim je falsifikovana izborna volja”. Sa svoje strane, Fijon izjavljuje da je on u prednosti i poziva da se sačeka izveštaj Izborne komisije.

Ko god da sedne u stolicu predsednika stranke, šteta je načinjena, podele među članstvom su produbljene. Pored toga, UMP je već bila krhka tvorevina nastala 2002. od više stranaka, u prvom trenutku samo za predsedničke izbore te godine. Postigavši uspeh, UMP je sačuvana do danas tokom deset godina, ali su zadržane mnoge stare strukture nekadašnjih stranaka okupljenih u UMP.

Podelama treba pridodati da je UMP, posle poraza na majskim izborima, napustio Žan-Lui Barlo, ministar finansija i potom ekologije i životne sredine u vladi Sarkozija, osnovavši novu stranku, Uniju nezavisnih demokrata (UDI). Njemu je odmah prišao Novi centar, koalicioni partner UMP, čiji je predsednik Erve Moren bio ministar odbrane u vladi UMP. Prema ispitivanjima javnog mnjenja, prošle sedmice, više građana (44 odsto), koji glasaju za desnicu, ima dobro mišljenje o UDI, dok se njih 42 odsto opredeljuje za UMP. I pored svega UMP bi se najverovatnije ponovo ujedinila, ako bi se Sarkozi, koji i dalje ima veliku podršku glasača desnice, vratio u politiku kandidujući se za predsedničke izbore 2017.

Bilo ko da bude izabran za predsednika UMP pred njim su teški zadaci, pre svega, da sačuva stranku od podela, a potom da je vodi na lokalnim izborima u martu 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari