Filip Karađorđević u Jasenovcu: Ne smemo zaboraviti žrtve, dužni smo da čuvamo sećanje na njih 1

Princ-Naslednik Filip i princeza Danica Karađorđević posetili su danas Jasenovac i Pakrac.

Oni su povodom praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih najpre u jasenovačkom Manastiru prisustvovali Svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju je služio Patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje Episkopa pakračko-slavonskog Jovana i brojnih episkopa Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve.

Liturgiji su prisustvovali i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović i Mirko Kovač, kao i ambasadori Republike Srbije i Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj.

Princ Filip istakao je da je ovo druga godina za redom da dolazi u Jasenovac, i podsetio da je na tom mestu tokom Drugog svetskog rata Nezavisna Država Hrvatska uspostavila logorski kompleks koji je bio najozloglašeniji koncentracioni logor na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

Filip Karađorđević u Jasenovcu: Ne smemo zaboraviti žrtve, dužni smo da čuvamo sećanje na njih 2
Foto: Služba za saradnju sa medijima

„Ne smemo zaboraviti ove žrtve, dužni smo da čuvamo sećanje na njih ali i da u što većem broju posećujemo Jasenovac“, poručio je Filip Karađorđević.

Filip i Danica Karađorđević su nakon Jasenovca posetili i sedište Eparhije pakračko-slavonske u Pakracu.

„Veliki su trud, podvig i delo Episkopa pakračko-slavonskog Jovana, ali i svog njegovog sveštenstva i monaštva, jer su uradili i rade izuzetno važan posao na očuvanju srpskog kulturno-istorijskog blaga, ali i neprocenjivog duhovnog nasleđa, i dužni smo kao narod da im u tome pomognemo“, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari