Filmska priča u selu kod Negotina: Čovek iščašio veštački kuk na 13 metara visine, vatrogasci ga konopcima spustili do lekara 1Foto: Printscreen video; Privatna arhiva

Crepovi na štali, nezgodan okret noge, konopci, nosila, vatrogasci, Hitna pomoć, akteri su filmske drame koja se juče odigrala u selu Mala Kamenica, kod Negotina, kada je meštanin D. P. (79) nameštajući krov na štali završio direktno na ortopedskom stolu Zdravstvenog centra u Negotinu jer mu je stradao – veštački kuk.

Kako saznajemo, ekipa Hitne pomoći provela je dva i po sata na mestu događaja, a u spasavanju čoveka sa 13 metara visine, koliko je visok tavan štale, učestvovala je i vatrogasna ekipa iz Negotina koja je pomogla da se on spusti u bezbednom stanju, vodeći računa da se tom prilikom on ne povredi još više.

Dr Boris Ravanić, ortoped ZC Negotin, juče je primio povređenog D. P. kog je dovezla ekipa Hitne pomoći iz Male Kamenice, a koji je zadobio, kako objašnjava, dislokaciju ili iščašenje desnog veštačkog kuka, odnosno totalne endoproteze.

– Pacijent D. P. stigao je u pratnji svoje unuke u stabilnom opštem stanju, svestan, komunikativan i nije imao jake bolove jer su mu kolege iz Hitne pomoći već dali medikamentoznu terapiju. Njegova desna noga bila je u neprirodnom položaju zbog povrede koju je zadobio – opisuje za Danas dr Ravanić.

Filmska priča u selu kod Negotina: Čovek iščašio veštački kuk na 13 metara visine, vatrogasci ga konopcima spustili do lekara 2
Dr Boris Ravanić, Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, urađena je neophodna radiološka dijagnostika pred intervenciju koju je njegov tim izveo u kraćoj opštoj anesteziji.

– Posle pripreme pacijenta, pozvali smo anesteziologa koji ga je uveo u anesteziju. Sama intervencija prošla je bez poteškoća. Trebalo je posebnim manipulativnim zahvatom, odnosno kako protokol nalaže, a uz sve mere opreza da ne dođe do preloma kostiju, vratimo dislociranu endoprotezu na svoje mesto. To se radi rukama, odnosno manuelno. Sve je prošlo u najboljem redu – priča dr Ravanić i dodaje da su potom probudili pacijenta.

– Prva njegova reakcija bila je čuđenje kako je sve prošlo brzo i što ne oseća bol. Smešten je na odeljenje i u dobrom je opštem stanju. Stalno se šali. Nije praksa da zadržimo takve pacijente, ali on kod kuće nema sve što je neophodno za oporavak – uzdignut krevet, ali i još neka pomagala. Planiramo da ga otpustimo sutra, a oporavak, uz poštovanje naših saveta, trebalo bi da traje tri nedelje – naglašava naš sagovornik.

Kako dodaje, iščašenja endoproteza kuka nisu retka.

– Naša zdravstvena kultura je takva da pacijenti ne ispoštuju do kraja savete ortopeda posle operacije ugradnje veštačkog kuka. Kada je ovaj pacijent u pitanju, njegova proteza ugrađena je još pre 20 godina – objašnjava dr Ravanić.

Sudeći prema snimku spasavanja u koji je Danas imao uvid, vatrogasci su se popeli do dela tavana gde je ležao povređeni D. P.

Postavili su ga na specijalna nosila, a potom napravili svojevrsni silazni put od konopaca kojim su spustili povređenog čoveka sa te visine.

Kada je D. P. bio na zemlji odmah ga je prihvatila ekipa Hitne pomoći i posle ukazane pomoći transportovala u ZC Negoin.

Filmska priča u selu kod Negotina: Čovek iščašio veštački kuk na 13 metara visine, vatrogasci ga konopcima spustili do lekara 3
Foto: Printscreen video; Privatna arhiva

U toj zdravstvenoj ustanovi kažu za Danas da ovo nije prvi put da njihova ortopedska služba uspešno rešava ovako teške slučajeve i povrede.

– Naša ortopedija pokriva sve slučajeve iz opština Kladovo i Majdanpek kojima pripadaju Donji Milanovac i Brza Palanka sa mnogobrojnim selima. Trenutno su najčešće povrde izazvane poljoprivrednim mašinama, prilikom izvođenja građevinskih radova, ali i zadobijene u saobraćajnim nesrećama, odnosno saobraćajni traumatizam – naglasili su iz te zdravstvene ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari