Zbog globalne ekonomske krize rad se u Poljskoj seli u ilegalnu sferu i ove godine bi siva ekonomija, prema procenama eksperata iz Poljske akademije nauka (PAN), mogla da dostigne 16 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP). „Udeo sive ekonomije u BDP porašće sa manje od 15 odsto prošle godine, na 16 odsto. Ako se taj scenario potvrdi, vrednost sive ekonomije predstavljala bi u ovogodišnjem BDP 42 milijarde evra, za 5,3 milijarde evra više nego prošle godine“, kazao je za jučerašnji Đenjik profesor Lešek Ženkovski iz PAN.

Da se rad seli u ilegalu, potvrđuju i statistički podaci, pošto prema metodi računanja stope nezaposlenosti koju koristi Evrostat, a koja ne obuhvata nezaposlene koji ne traže posao, u Poljskoj je uprkos krizi nezaposlenost relativno mala – svega 6,7 odsto, što je povećanje od svega 0,2 odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Poljski Glavni ured za statistiku koji vodi evidenciju o svim nezaposlenim, stopu nezaposlenosti je prema najnovijim podacima proračunao na 10,6 odsto. Država u trenucima krize žmuri makar na jedno oko kada se radi o sivoj ekonomiji, smatraju članovi PAN. „Teško je govoriti o sivoj ekonomiji u vreme krize, jer s jedne strane budžet gubi, a s druge strane u njoj nalaze posao ljudi koji ga ne bi našli u legalnoj privredi“, kazao je Ženkovski.

Porast udela sive ekonomije u BDP očekuju i češki stručnjaci, s obzirom da nezaposlenost raste neočekivano brzo, a samo u februaru je bez posla ostalo više od 32.000 Čeha. Prema najnovijim podacima Nacionalnog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti dostigla je u februaru 7,4 odsto, dok je u isto vreme prošle godine iznosila 5,9 odsto. Češka vlada je u svom paketu mera protiv krize kao glavni cilj postavila očuvanje zaposlenosti, ili kako je kazao premijer Mirek Topolanek, bar smanjenja očekivanog broja nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari