Flojd Mejveder: Nepobedivi šampion 1Foto: Fonet/AP

Dugonajavljivani spektakl odigrao se u noći između subote i nedelje u Las Vegasu i zapravo je bio samo zabava za bogataše, pre svega američke, ni nalik vrhunskim bokserskim mečevima koji su se na istom mestu održavali davnih godina.

Neporaženi Flojd Mejveder inscenirao je meč tako da u 10. rundi natera sudiju da prekine borbu usled evidentne nemoći i zamora Konora Mekgregora, MMA borca, koji je isključivo zbog novca pristao da se pošteno izblamira u bokserskom ringu, gde su potezi nogama i udarci ispod pojasa najstrože zabranjeni. Time je verovatno naljutio sve iskrene fanove MMA veštine, ali je svoj bankovni račun obogatio sa 100 miliona dolara.

Novac je naravno bio i najveći faktor da se Mejveder aktivira iz dvogodišnje penzije i da u 40. godini života stane u ring sa neravnopravnim rivalom. Uprkos enormnom bogatstvu, nadimak Mani oslikao je i karakternu crtu boksera koji je tako završio karijeru sa 50 pobeda, bez ijednog poraza. Mejveder je samo na ovom meču zaradio enormnih 300 miliona dolara, omogućivši prebogatim snobovima da svoje bogatstvo eksponiraju dolascima na spektakl privatnim avionima (najmanje 1.300 letova bilo je evidentirano za privatne avione na aerodromu u Las Vegasu), verujući da bi i sami mogli da priušte šampionski pojas koji je američki bokser dobio ukrašen sa 3.600 dijamanata, 600 safira, 300 smaragda, i izrađen od kože aligatora i 24-karatnog zlata. U sredini su zastave 165 zemalja, među kojima su mnoge pogrešne, kao ona bivše Jugoslavije.

Posle „fajta godine“ Mejveder verovatno i definitivno odlazi u boksersku penziju kao milijarder. Njegov život je zapravo originalna holivudska priča. Odrastao je u bokserskoj porodici u Mičigenu. Otac Flojd Mejveder senior, kao i stričevi Džef i Rodžer bili su bokseri. Roditelji su mu se brzo razveli, a Flojd je u detinjstvu živeo u Nju Džersiju u velikom siromaštvu, protkanom drogom, od koje je nažalost i umrla njegova majka.

Mejveder senior bio je uporan u tome da mu sin postane bokser, iako je i sam prolazio kroz pakao droge. Junior je bio odličan kao amater, a nakon osvojene bronze na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. prešao je u profesionalce. Antologijska borba za titulu protiv Manija Pakjaoa, ugovarana dobrih sedam godina, od 2008. do 2015, održana je 2. maja u Las Vegasu. Mejveder je trijumfovao tehničkim nokautom, a obojica su zaradili više desetina miliona dolara podeljenih u odnosu 70/30. Flojd junior imao je u privatnom životu problema sa nasiljem i kriminalom, ali je pokazao i humanost kada je platio terapije neophodne u borbi sa kancerom bivšeg rivala Genara Hernandeza, koji je posle tri godine borbe izgubio bitku. Rođen je 24. februara 1977. u Mičigenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari