Flurona i omikron - nazire li se kraj pandemiji? 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Korona virus u Srbiji (13,12%), Đokovićev povratak iz Melburna, (5,43%) i navodi o planiranom četvrtom atentatu na predsednika Srbije (4,98%) su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink  i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1, pokazali su podaci analize Agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“.

Tokom praćenog perioda (17-23. januar 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike društvo (28,05%), slede politika (24,89%), sport (13,57%), svet (9,95%), hronika (9,50%), ekonomija (7,24%), region (4,52%) i kultura (2,26%).

U protekloj nedelji dominantna tema iz rubrike društvo je širenje korona virusa (13,12%), omikrona i pojave flurone – blizanačke epidemije, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i korona virusa kod jedne osobe. Mediji su u najavama vesti izveštavali da je broj novozaraženih u konstantnom porastu, samim tim gužve ispred kovid ambulanti ne jenjavaju.

Krizni štab Vlade Srbije doneo je odluku da se cena PCR testa na sopstveni zahtev umanji, a skraćen je i period izolacije za pozitivne na COVID-19, sa četrnaest na sedam dana.

Planirani atentat na predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, delovanje MUP-a i pojačanog operativnog rada obaveštajnih službi u cilju otkrivanja učesnika, raspisana međunarodna poternica za vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom, kako se navodi u medijima, tema je koja se izdvaja u rubrici politika (4,98%).

Flurona i omikron - nazire li se kraj pandemiji? 2

U segmentu sporta i dalje dominira interesovanje za dešavanja nakon Đokovićevog povratka iz Melburna i neizvesnost učestvovanja na narednim takmičenjima (5,43%). S obzirom na najave ministarke sporta Francuske o odluci da će vakcina biti obavezna za sve učesnike Rolan Garosa zbog javnog interesa svih u Francuskoj, Đoković neće moći da učestvuje bez potvrde o imunizaciji.

Širom Evrope se održavaju protesti protiv kovid propusnica i obavezne vakcinacije. Protestvuju protivnici mera za suzbijanje epidemije korone kao i protivnici obavezne vakcinacije, a SZO upozorava da omikron nije poslednji soj virusa COVID-19, što izdvaja temu korona u svetu u rubrici svet (9,95%).

Sedmoro ljudi je lakše povređeno nakon što se obrušio krov na pijaci Stari Merkator. Ovo je tema koja je obeležila segment hronike (2,71%) u protekloj sedmici.

U rubrici ekonomija izdvaja se vest da je Vlada Srbije najavila produžetak zamrzavanja cena namirnica (0,45%).

U vestima iz regiona izdvajaju se politička dešavanja u Crnoj Gori (4,07%), iz koje dolaze vesti da građanski pokret URA, koji sa Savezom građana CIVIS čini koaliciju „Crno na bijelo“, traži formiranje manjinske vlade koja će odlučno pokrenuti integraciju u EU.

Rubriku kulture obeležila je tužna vest o smrti Akija Rahimovskog, frontmena rokenrol sastava „Parni valjak“ (2,26%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari