Fon Kramon: Htela sam samo da ukažem na lepotu pluraliteta mišljenja unutar jedne, nedeljive SPC 1Foto: EPA-EFE/AHMED JALIL

„Ni u jednom trenutku nismo razgovarali o unutrašnjem uređenju SPC, niti doveli u pitanje njenu autokefalnost i jedinstvo“, oglasila se ovog popodneva Viola fon Kramon, potvrdivši jučerašnje navode vladike Grigorija.

Jedan tvit Viole Fon Kramon nakon prekjučerašnjem sastanka sa vladikom Grigorijem, koji je odmah i obrisan, već treći dan „diže prašinu“.

„Grigorije i albanski lobista hoće da rasture srpsku crkvu“; „Viola fon Kramon: Grigorije mi rekao da SPC više ne postoji“, „Zapadu je srpska crkva prst u oku, razbijanje im je od strateškog značaja! Viola napravila omašku da SPC ne postoji ili su motivi OPASNIJI?!“ i danas su naslovi u srpskim tabloidima i programima televizija sa nacionalnom pokrivenošću, prenosi Kossev.

„Konstruktivna i otvorena diskusija sa Episkopom Grigorijem, Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Eparhijom Diseldorfskom i cele Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj“, objavila je Kramon uz zajedničku fotografiju u sedištu Eparhije ispred panoa na kojem dominira logo SPC i naziv na dva jezika – srpskom i nemačkom „Srpska Pravoslavna Crkva, Eparhija Diseldorfsko-nemačka“.

Ova objava pokrenula je lavinu komentara, uglavnom negativnih – Albanaca sa jedne strane, i Srba sa druge. Dok su Albanci iznosili stav protiv Crkve i Srbije, Srbi su uglavnom ili branili ili napadali istovremeno i samog Vladiku i evropsku poslanicu, kao one koji ne štite srpske interese.

Kada je fon Kramon pokušala da odgovori na kritiku jedne korisnice da je „SPC ruski entitet“, objašnjavajući da je ustrojstvo eparhija pri SPC – samostalnije, ona je u odgovoru napisala i: „Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva’, ovo su vrlo autonomne eparhije što je različito u odnosu na Katoličku crkvu. Razgovaraj sa Vladikom i bićeš iznenađena“.

U međuvremenu je uklonila ovaj tvit, ali je već bilo kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari