SPC postoji u Nemačkoj 1Foto: Beta/European Parliament/Jan VAN DE VEL/DS

Srpska pravoslavna crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske patrijašije.

Ustav SPC i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju.

Na osnovu Ustava SPC odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti arhijerejski sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja, saopštila je  Informativna služba SPC povodom “tviter” polemike Viole fon Kramon, nemačkog poslanika Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, u kojoj je izjavila sa SPC u Nemačkoj ne postoji.

Prepiska na društevnim mrežama usledila je povodom “tviter” objave Viole fon Kramon da se srela sa epskopom diseldorfsko-nemačkim Grigorijem (Durićem) sa kojim je, kako je navela, razgovarala o “zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj“.

Na komentar da je SPC pro-ruska, Fon Kramon je odgovorila da u Nemačkoj “za razliku od Rimokaličke crkve ne postoji SPC već veoma nezavisne eparhije”, uz poruku “Pričajte sa episkopom,  bićete iznenađeni”.

Kako je objavljeno na sajtu Epahije diseldorfke i Nemačke, vladika Grigorije je Violu fon Kramon primio još u subotu 4. decembra.

“Episkop Grigorije je gospođu fon Kramon upoznao sa načinom funkcionisanja Eparhije diseldorfske i nemačke i brojne srpske zajednice, izazovima u ostvarivanju boljeg pravnog položaja Eparhije i angažovanjem na međureligijskom dijalogu u okviru nemačkog društva. Vladika Grigorije i gospođa fon Kramon su se posebno osvrnuli na njenu nedavnu posetu manastiru Visoki Dečani. Episkop je zamolio gospođu fon Kramon da sa kolegama evroparlamentarcima uloži napore kako bi privremene vlasti u Prištini sprovele odluku sopstvenog Ustavnog suda iz 2016, čime bi Visoki Dečani povratili skoro 24 hektara manastirske zemlje”, navodi se u eparhijskom saopštenju.

Na komentare Viole fon Kramon osvrnuo se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavim da se ona “ničim drugim se ne bavi osim olajavanjem Srbije, u svako vreme i na svakom mestu, najgorim korišćenjem najgoreg mogućeg rečnika protiv naše zemlje i njenih interesa”.

– Mi smo napravili od Viole fon Kramon veliku političku zvezdu,  a ona učinila sve kako bi uništila Srbiju – od toga da Srbija treba da bude osuđena za genocid do toga da Kosovo, kako je kazao, ne samo da mora da bude nezavisno, već Srbi treba da odgovaraju za sve što su počinili. A što se ovog zaljučka tiče da ne postoji SPC, već samo njene eparhije, zaključite kako je ona došla do tog zaključka. Ne moram ja dalje ništa da govorim, čini mi se da svaki pametan čovek to odlično razume – rekao je Vučić, odgovarajući danas u Beogradu na pitanje TV Most o susretu Viole fon Kramon i vladike Grigorija.

Vladika Grigorije, duhovno čedo pokojnog vladike Atanasija (Javtića) u vrhu SPC  važi za jednog od najglasnih javnih kričara političkog i socijalnog stanja u Srbiji, ne samo pod sadašnjim režimom nego i u vreme vladavine pokojnog Slobodana Miloševića, u čijoj je jednoj od vlada Vučić bio ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari