Fond za humanitarno pravo: Prestati sa praksom poricanja genocida i uvažiti sudski utvrđene činjenice 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Fond za humanitarno pravo (FHP) zatražio je danas od zvaničnika i institucija Srbije da prestanu sa praksom poricanja genocida i uvaže sudski utvrđene činjenice o zločinima počinjenim u Srebrenici, kao i da žrtvama i njihovim porodicama upute iskreno izvinjenje i dodele pravedne reparacije.

Institucije Srbije već 28 godina prikrivaju, poriču i minimizuju genocid u Srebrenici, podržavaju, štite i slave one koji su ga počinili, a prikrivaju i izbegavaju odgovornost državnih organa za podržavanje njegovog izvršenja, tvrdi FHP u saopštenju.

Optuženi za učešće u srebreničkom genocidu nalaze utočište u Srbiji, ukazuje Fond, dok osuđeni aktivno učestvuju u javnom i političkom životu, slobodni da iskrivljuju činjenice i minimiziraju razmere genocida.

Prema oceni FHP, pravosudne vlasti, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine, direktno i indirektno pred domaćim sudovima usporavaju i opstruišu utvrđivanje činjenica o genocidu u Srebrenici.

Fond smatra da je takvo postupanje državnih organa neprihvatljivo i štetno, traži da pravosudne institucije procesuiraju sve one za koje postoje dokazi o njihovom učešću u genocidu i da se suđenja sprovode bez odugovlačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari