Fond za zdravstvo: Stigle vakcine protiv gripa, uskoro u domovima zdravlja

Ostavite komentar


  1. Zašto gđa iz RFZO dezinformiše javnost? Pravo na vakcinaciju protiv gripa o trošku RFZO nemaju „deca“ starija od šest meseci, već „lica“ starija od šest meseci, što predstavlja odrasle osobe mlađe od 65 godina sa određenim hroničnim oboljenjima.

    PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI („Sl. glasnik RS“, br. 65/2020)

    3.2. Aktivna imunizacija protiv gripa lica u posebnom riziku Aktivna imunizacija protiv gripa lica u posebnom riziku od teške kliničke slike i komplikacija se sprovodi kod:

    1. trudnica;
    2. lica starijih od šest meseci života sa: – hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), – hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), – metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI > 40), – bubrežnom disfunkcijom, – hemoglobinopatijom, – hroničnim neurološkim poremećajima, – lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, – imunosupresijom (uključujući lica sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i dr.), – izvršenom presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje, – i drugo;
    3. lica starijih od 65 godina;
    4. članova porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine. Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi: – kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima; – kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.