Fondacija “Budi human- Aleksandar Šapić” raskinula saradnju sa Marinom Adamović: Humanitarka iz Niša prekršila ugovorne obaveze ili zgrešila politički? 1Banka dobročinstva: Foto Beta/Saša Đorđević

Humanitarna fondacija “Budi Human- Aleksandar Šapić” prekinula je saradnju sa Marinom Adamović, niškom humanitarkom koja iz invalidskih kolica godinama unazad preko te fondacije prikuplja novčanu pomoć za bolesnu decu i mlade, zbog toga što je „prekršila ugovorne obaveze“.

Adamović kaže da ne razume razloge za raskid, ali veruje da oni mogu biti i “politički”.

„Budi human“: Povremeno neovlašćeno koristila ime fondacije, a i skupljala novac u humanitarnim kutijama

U odluci fondacije “Budi human”, donetoj krajem prošle sedmice, navodi se da je Adamović neovlašćeno koristila ime fondacije u nekim humanitarnim i drugim akcijama, ali ne i da je bilo ikakvih finansijskih propusta u njenom radu.

Kao problem su se ispostavile i humanitarne kutije, preko kojih Adamović godinama prikuplja donacije, što je “Budi human” sve vreme znala, ali tek sada konstatovala da kao fondacija ne sakuplja gotov novac.

Prema odluci fondacije, Adamović  je “prekršila ugovorne obaveze” jer je “davala netačne informacije u javnosti da uz saglasnost Fondacije sa novcem prikupljenim u himanitarnim kutijama od donatora, pod okriljem akcije ‘Banka dobročinstva’, učestvuje u himanitarnim licitacijama i nagradnim igrama na društvenim mrežama”.

 

Fondacija “Budi human- Aleksandar Šapić” raskinula saradnju sa Marinom Adamović: Humanitarka iz Niša prekršila ugovorne obaveze ili zgrešila politički? 2
Marina Adamović: Foto privatna arhiva

Adamović je, inače, osnivačica “Banke dobročinstva”, koja ima kiosk u glavnoj, Obrenovićevoj ulici, u kojem građani u humanitarnim kutijama ostavljaju novčane priloge za bolesnu decu i mlade.

„Obzirom da Fondacija ne organizuje prikupljanje donacija putem humanitarnih kutija, niti na bilo koji način u gotovom novcu, jer ne može kontrolisati takav vid humanitarnih aktivnosti koje mogu da dovedu do urušavanja ugleda i kredibiliteta Findacije ’Budi human’ u javnosti, a da se prikupljanje donacija pod okriljem akcije ‘Banka dobročinstva’ prevashodno organizuje putem humanitarnih kutija, doneta je odluka kao u dispozitivu”, navodi Fondacija.

Ona je u odluci naložila Adamovićki da ukloni sve plakate i nalepnice sa njenim logom, te da u budućim humanitarnim aktivnostima ne koristi njen logo, sms- brojeve i naziv.

Adamović: Svaka uplata je evidentirana i transparentna, a fondacija bi trebalo da kaže koliko miliona sam do sada uplatila

Adamović kaže da sa fondacijom “Budi human” sarađuje od 2016, a da je od 2019. ta saradnja precizirana ugovorom.

Svaka njena uplata je uredno evidentirana i transparentna, kaže, a na nalozima je pisala da donacije uplaćuje “iz humanitarne kutije”, što su joj, inače, i iz fondacije sugerisali da naznači.

“Priznaje” da je učestvovala u humanitarniom licitacijama i bazarima na društvenim mrežama, ali samo da bi preko njih skupila što više novca ili tražila ono što je neophodno za Dečiji hemato- onkološki centar u Nišu.

“Sve o mom radu se zna. Ništa od novca nisam uzela za sebe, ceo Niš to zna. Sve sakupljene donacije sugrađana, posetilaca, prijatelja širom sveta odmah uplaćujem na korisnički račun obolelih, a od 2016. godine prodajem u humanitarne svrhe i svoje knjige- da, ja sam i pisac. Zato pozivam fondaciju ‘Budi human’ da javno saopšti koliko je miliona za ovo vreme uplatila ‘Banka dobročinstva’, a koliko ja lično”, kaže ona.

Fondacija “Budi human- Aleksandar Šapić” raskinula saradnju sa Marinom Adamović: Humanitarka iz Niša prekršila ugovorne obaveze ili zgrešila politički? 3
Marina Adamović: Foto privatna arhiva

Naša sagovornica kaže da je ranije sa rukovodstvom fondacije imala dobar odnos, ali da se situacija u poslednje vreme izmenila.

Šapić je prilikom prvog dolaska u Niš, dok je bio lider SPAS-a, svratio do njenog kioska, ali ju je prilikom sledeće posete zaobišao.

“Šta je suštinski razlog za raskid ugovora- ne znam. Možda je u pitanju politika, danas je sve politika i svima je pomutila razum”, kaže ona.

Vučić pomogao da humanitarka dobije kiosk na korišćenje, ona kritikovala SNS kadrove u Nišu

Adamović je prošle godine javno prozivala predsednika Skupštine grada Bobana Džunića (SNS) jer je obećao da će preko “Banke dobročinstva” uplatiti svoj paušal sa jedne skupštinske sednice, te inicirati da i svi odbornici urade isto, a to nije učinio.

Krajem te godine uputila je predlog skupštinskoj komisiji da najveću nišku nagradu “11. januar” dobije gradonačelnica Dragana Sotirovski, Džunić i još dvoje funkcionera, zbog toga što su “napredovali u Srpskoj naprednoj stranci”.

U razgovoru za naš list objasnila je da je predlog sarkastičan, jer oni jesu napredovali, ali grad nije, a da je posebno boli što nema sluha za pomoć bolesnoj deci.

Ubrzo se predomislila, pa je za nagradu predložila “Banku dobročinstva”, kako bi novčani deo nagrade uplatila bolesnoj deci, ali njen predlog “nije prošao”.

Ova humanitarka, inače, boluje od multiple skleroze, a duže od deset godina je u invalidskim kolicima.

Od 2011. godine prikuplja humanitarnu pomoć za bolesnu decu u glavnoj ulici, sedeći u kolicima, kako kaže, i na snegu, i po kiši, i na paklenoj vrućini.

Tri godine kasnije zatražila je od gradske opštine Medijana, na čijoj je teritoriji centar grada, da joj dozvoli da postavi kiosk, ali joj je odgovoreno da to ne bi bilo u skladu sa urbanističkim i drugim propisima.

Prilikom posete Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, Nišu, krajem 2016, dobila je obećanje da će joj biti napravljen kiosk, koji neće ništa platiti, što se i dogodilo.

Nastavlja saradnju sa drugom fondacijom

Adamović kaže da će ubuduće sarađivati sa humanitarnom fondacijom “Budi srećan”.

Pokretač te fondacije Vladimir Vučetić kaže za Niške vesti da su veoma srećni zbog toga što će ona ubuduće prikupljati novac za njihovu fondaciju, jer je “pokazala da je veliki čovek, da voli decu i da je spremna na veliku žrtvu da bi bolesnoj deci pomogla”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari