Fondacija Slavko Ćuruvija: Istraga o ubistvu Milana Pantića i posle 20 godina stoji u mestu 1Foto: Medija centar

Slavko Ćuruvija Fondacija upozorila je danas da i posle 20 godina od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, istraga o tom zločinu „stoji u mestu“ a da sudski postupak „nije ni na pomolu.

Ocenili su da činjenica da slučajevi ubistava novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije nisu pravosnažno okončani „više decenija nakon što su počinjeni“, predstavlja „opasnu poruku da je država nemoćna pred zločinom i da ne može da obezbedi pravdu i bezbednost za novinare, ali i sve građane Srbije“.

„Posebno zabrinjava činjenica da i pored poruka iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, prema kojima su poznati ne samo neposredni počinioci ubistva Milana Pantića već i motivi i naručioci iz tadašnjeg vrha vlasti, optužnica još uvek nije podignuta“, piše u saopštenju.

Pozvali su institucije da „u svetlu tvrdnji da postoje novi dokazi“ u vezi ubistva Pantića, „iskoriste sve mehanizme u okviru svojih nadležnosti i što pre okončaju slučaj koji već dvadeset godina izmiče pravdi“.

„Svaki razgovor o bezbednosti novinara obezvredjen je izostankom epiloga u slučajevima ubistava novinara i zbog toga zahtevamo hitno privodjenje pravdi odgovornih za ubistvo Milana Pantića“, piše u saopštenju.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je ranije da to telo „zna motiv, naručioce i izvršioce ubistva Milana Pantića“.

„Komisija zna da je Pantić ubijen zbog onog što je pisao i onog što bi tek pisao o privatizaciji cementare Novi Popovac u Paraćinu. Imamo saznanja i o tome ko je stajao ispred zgrade, tajno pratio i na kraju likvidirao Pantića, kao i koja kriminalna grupa je to planirala“, rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari